İSTANBUL (AA) -  Geçen hafta ABD'de beklentilerin altında kalan makroekonomik veriler Fed'in faiz artırımı konusunda "sabırlı olacağız" ifadesini destekliyor, bunun yanı sıra AB ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerine ilişkin Brexit'in erteleneceği tahminleri yatırımcıların risk iştahını da artırdı.

Geçen haftanın son işlem gününde söz konusu gelişmelerle ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 0,54, Nasdaq endeksi yüzde 0,76, S&P 500 endeksi yüzde 0,50 değer kazanırken, dolar endeksi 96,5 seviyelerine geriledi.

Bu hafta Fed'in yanı sıra İngiltere, Rusya, Endonezya ve Brezilya merkez bankaları toplantılarının da takip edileceğini belirten analistler,3 ayda bir Fed'in güncellediği tahminleri ile piyasalarının yönü üzerinde Başkan Jerome Powell'ın basın toplantısının belirleyici olacağını kaydetti. 

Analistler, cuma günü dünya genelinde veri takviminde, açıklanacak imalat sanayi Satın alma Yöneticileri Endeksi verilerinin öne çıktığını ifade etti. Bunun yanı sıra ABD ve Çin arasında yürütülen ticaret müzakerelerinin Brexit gelişmeleri ile gündemi meşgul edeceğini söyledi.

Geçen haftanın son işlem gününde Avrupa tarafında, borsalar pozitif seyrederken, avro/dolar paritesi yükseliş eğilimini sürdürerek 1,1330 seviyelerinde dengelendi. 
Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,60, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,85 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,04 değer kazandı. 

21 Mart'ta bu hafta geçekleştirilecek Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin önemi Brexit gelişmeleri nedeniyle arttı.
Brexit anlaşmasının geçen hafta tekrar oylanması ve Brexit'in 30 Haziran'a ertelenmesi önergesini İngiliz parlamentosu, kabul etmişti. 

Anlaşmanın parlamentodan geçmesi durumunda önergeye göre,  Theresa May hükümeti, AB’den Brexit’in 30 Haziran’a kadar ertelenmesini talep edecek.
 AB’ye Liderler Zirvesi'nde hükümetin, talebini bildirmesi öngörülüyor. Dünya pay piyasaları genelinde geçen hafta görülen pozitif seyir, bugün Asya piyasalarıyla yeni haftaya da taşındı. Kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,2, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 yükseliş kaydetti.

Cuma günü yurt içinde, alış ağırlıklı bir seyir izlenen Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,85 artışla 103.304 puandan tamamladı ve haftalık bazda yüzde 1,74 yükseldi. Yüzde 0,37 değer kaybederek cuma günü 5,4467'den kapanan dolar/TL, bugün bankalar arası piyasanın açılışında 5,4550 seviyesinde işlem görüyor.

Bu hafta çarşamba günü Fed, perşembe günü İngiltere Merkez bankası (BoE) başta olmak üzere merkez bankalarının makroekonomik veri trafiği, kararları ve Brexit'e ilişkin gelişmelerin takip edileceğini aktaran analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 103.400 ve 105.000-105.500 bandının direnç bölgesi, 102.500'ün destek konumuna geldiğini kaydetti.
Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:
Türkiye, şubat ayı konut satışları 10.00
Avro Bölgesi, ocak ayı dış ticaret dengesi 13.00
Türkiye, ocak ayı konut fiyat endeksi 14.30