İSTANBUL (AA) – Avrupa Merkez Bankasının (ECB) 2019'a ilişkin büyüme beklentisini yüzde 1,7'den yüzde 1,1'e düşürmesi ardından, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) küresel büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmesi ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin artmasına neden oldu.
Bunların yanı sıra, ABD ile Çinli yetkililer arasında devam eden ticaret müzakerelerine yönelik belirsizlik devam ederken, Avrupa ülkelerinin, ABD'nin otomotive yönelik yaptırımlarına karşı hamle hazırlığında olduğu haberleri de yatırımcıların tedirginliğini artıran faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

Bu gelişmelerle ABD'de S&P 500 endeksi yüzde 0,8, Dow Jones endeksi yüzde 0,78 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,13 değer kaybetti. Dün azalan risk iştahı ile dolar endeksi ise, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 97,2 seviyesini aşarak önceki kapanışa göre yüzde 0,82 artışla 97,7'den günü tamamladı.
Avrupa tarafında, ECB’nin yeni varlık alım programının eylülde başlayacağını ve Mart 2021’de sona ereceğini ve Dün, beklentiler doğrultusunda faizlerde değişikliğe gidileceğini açıklaması sonrası avro hızlı bir şekilde değer kaybetti. 

Faiz oranlarının en az 2019 sonuna kadar ve enflasyon hedefi olan yüzde 2 doğrultusunda gerektiği sürece mevcut seviyelerde kalacağını dün gerçekleştirdiği basın toplantısında belirten ECB Başkanı Mario Draghi, varlık alım programı kapsamında vadesi dolan menkul kıymetlerden gelecek anapara ödemelerini yeniden yatırıma dönüştürmeye devam edeceklerini söyledi. 
Sağlanacak yeni kredi imkânının banka kredi koşullarına yardımcı olacağını ve para politikası geçişine katkı sağlayacağını ifade eden Draghi, yeni varlık alım programı ile ilgili çok fazla rakamsal detay vermedi.

Bu gelişmelerle ECB'nin genişlemeci politikasından destek bulması beklenen pay piyasalarında azalan küresel risk iştahı satıcılı bir seyir izlerken, avro/dolar paritesi dün yüzde 1,15 azalışla 1,1181'e geriledi.
İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,53, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,60 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,40 değer kaybetti. Ekonomik aktiviteye ilişkin risklerin bugün Çin'de açıklanan dış ticaret verileri ile artması ve devam eden ticaret savaşı endişeleri, Asya borsalarında satışların güçlenmesine neden oldu. 
Şubatta Çin'in dış ticaret fazlası, 26,2 milyar dolar beklenirken, ihracattaki sert düşüşün etkisi ile 4,1 milyar dolara kadar geriledi. Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 3,4, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2 değer kaybetti.
Dün özellikle günün ikinci yarısında yurt içinde, dünya borsalarındaki negatif seyrin etkisiyle düşüşe geçen BIST 100 endeksi, günü 102.283 puandan yüzde 1,13 azalışla tamamladı.

 Dün uluslararası piyasada değerlenen dolara paralel günü yüzde 0,7 artışla 5,4717'den tamamlayan dolar/TL ise bugün bankalar arası piyasanın açılışında 5,4620 seviyesinde işlem görüyor.
Analistler, bugün ABD'de açıklanacak istihdam raporundaki işsizlik, tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti. 
Ayrıca teknik açıdan BIST 100 endeksinin 102.500 puanın altında kaldığı sürece düşüş eğiliminin devam edebileceğini belirten analistler sırasıyla 100.700 ve 99.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini söyledi.
Bugün Piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:
16.30 ABD, ocak ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri
10.00 Almanya, ocak ayı fabrika siparişleri
16.30 ABD, şubat ayı istihdam raporu