İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda gözler, Fed sonrasında yapılan işlemlerde pozitif bir seyir izlemesinden sonra dünya genelinde açıklanacak olan imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine çevrildi.
ABD Merkez Bankasının (Fed) bu sene için faiz indirimi sinyali vermesi nin ardından borsaların büyük kısmında alış ağırlıklı bir seyir gözlendi İran'ın ABD'ye ait insansız hava aracını (İHA) düşürmesinden sonra taraflardan gelen açıklamalar ise jeopolitik risk algısını yükseltti.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Basra Körfezi ve Umman Körfezi'nin İran kontrolündeki hava sahasında Amerikan havacılık şirketlerinin uçuşlarına yasak getirilirken, medyaya yansıyan ve üst düzey yetkililere dayandırılan haberlerde ABD Başkanı Trump'ın İran'a yönelik olası bir saldırı kararından son anda caydığı iddia edildi.

Tüm bu gelişmelerin ardından güvenli liman alımlarıyla altının ons fiyatı 1.400 dolar seviyesinin üstüne çıkarak Eylül 2013'ten bu güne en yüksek seviyesine ulaştı. ABD'ye ait 10 senelik tahvil faizleri ise yaklaşık 2,5 senenin  en düşük seviyesi olan yüzde 1,9740'ı görmesinden sonra yüzde 2 seviyesinde sabitlendi. ABD ile İran arasındaki gerilimin yükselmesiyle petrol fiyatları da hızlı yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık yüzde 5 düzeyinde bir artışla 65 doların üzerini test etmesi sonrasında 64-65 dolar bandında sabitlendi.