İSTANBUL (AA) –  Brexit anlaşmasının ingiltere parlamentosunda yeniden reddedilmesi sonrası küresel piyasalar, bugün ve yarın yapılması beklenen oylamalara odaklandı.
Dün akşamki oylamada, İngiliz parlamentosu,  hükümetin Avrupa Birliği (AB) ile vardığı Brexit anlaşmasının revize edilmiş halini de reddetti. 

Avam Kamarası'nda yapılan oylamada parlamentonun alt kanadı Brexit Anlaşması, 242'ye karşı 391 oyla kabul edilmedi.
Anlaşma ile ilgili tartışmalara neden olan "tedbir maddesi", Brexit sonrası, İngiltere’nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır girmesini önlemek için İngiltere ile AB'nin, soruna çözüm getiren yeni bir düzenleme üzerinde anlaşılana kadar gümrük birliği içinde kalmasını öngörüyordu. 

Bu maddeyle sert Brexit yanlıları Kuzey İrlanda'nın ülkeden kademeli olarak kopacağını ve İngiltere'nin de AB'nin uydu devletine dönüşeceğini savunuyordu.
Bugün parlamentoda anlaşmanın reddedilmesi sonrası ''anlaşmasız ayrılık'' seçeneğinin oylanması, bu teklifin de kabul edilmemesi durumunda yarın ''Brexit tarihinin ertelenmesi'' teklifinin görüşülmesi bekleniyor.

Daha önce yapılan bir oylamada çoğunluk parlamentoda ''anlaşmasız ayrılık'' seçeneğinin ortadan kaldırılması yönündeki bir önergeyi desteklemişti. Fakat önergelerin hükümetleri bağlayıcılığı bulunmadığından hükümet, masada bu seçeneği tutmayı sürdürmüştü.

Brexit tarihi konusunda da hükümet, ''kısa süreli'' bir ertelemeden yana tavır alıyor. Muhtemel bir erteleme için başbakan Theresa May, haziran ayı sonuna işaret etmişti.
İngiliz parlamentosunun Brexit anlaşmasını ikinci kez reddetmesinin ardından AB, " AB tarafı Brexit'te anlaşma sağlanması için gereken her şeyi yaptı. Sadece Londra'da Brexit kördüğümü çözülebilir. Anlaşmasız ayrılık ihtimali bugünkü oylamayla ciddi bir şekilde arttı." uyarısında bulundu.  

Anlaşmasız ayrılığın finans piyasaları için en olumsuz seçenek olduğunu belirten analistler,  bu ihtimalin artmasının piyasaları negatif etkilediğini ifade etti.
Dow Jones endeksi, ABD'de dün açıklanan enflasyon verisinin şubatta yüzde 1,5'e gerilemesi sonrası yüzde 0,38 değer kaybetti, Nasdaq endeksi yüzde 0,44 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,30 yükseliş kaydetti.

Analistler, ayrıca Etiyopya’daki uçak kazasından sonra "Boeing model 737-8 Max ve 737-9 Max" uçaklarının uçuşlarını askıya alan ülke sayısının da hızla arttığını belirtti. Buna bağlı olarak da Dow Jones endeksini, Boeing hisselerindeki düşüşün olumsuz etkilediğini kaydetti. Dün yüzde 6'nın üzerinde Boeing hisseleri değer kaybetti.
Brexit gelişmeleri, Avrupa tarafında takip edilirken, Almanya'da DAX endeksi de dün yüzde 0,17 değer kaybetti, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,08 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,29 yükseldi.

Özellikle havacılık hisseleri başta olmak üzere bugün Asya piyasalarında da satış ağırlıklı bir seyir izleniyor.
 Japonya’da açıklanan çekirdek makine siparişleri verisinin beklentilerin altında kalmasının da etkisiyle kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4, Nikkei 225 endeksi yüzde 1 değer kaybetti.

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul'da etkili olan alışlarla 5 işlem gününün ardından yükselişe geçen BIST 100 endeksi, günü 101.721 puanla, yüzde 0,86 değer kazancıyla tamamladı.
 Dün 5,4558'den kapanan dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 5,4570 seviyesinde dengelendi.

Bugün Brexit gelişmelerinin yanı sıra ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin ve Avro Bölgesi sanayi üretiminin takip edileceğini belirten Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 102.500 ve 103.400'ün direnç, 100.700 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydetti.
Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:
Avro Bölgesi ocak ayı sanayi üretimi 13.00
ABD, şubat ayı ÜFE ve dayanıklı mal siparişleri  15.30