"TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI" "TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI"

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu KOSGEB'in destekleriyle kurulan Ankara Teknoloji Geliştirme Merkezi TEKMER'in açılışı yapıldı.

"GİRİŞİM EKOSİSTEMİMİZİN GÖZDE YERLERİNDEN OLACAK"

Covid-19 pandemisinin ciddi biçimde yaşandığı 2020 yılında Türkiye'den bir firmanın lk kez milyar dolar değerlemeye ulaşarak "Unicorn" yani Türkiye'deki tabiriyle "Turcorn" olduğunu anımatarak, bunun tesadüfi bir başarı olduğunu düşünerek potansiyeli küçümseyenlere inat yollarına devam ettiklerini ve 2021 yılında "Turcorn" sayısının 5’e yükseldiğini dile getirdi.

Geçtiğimiz yılın Turcorn'lardan ziyade tüm start-up ekosistemi için tarihi bir sene olduğunun altını çizen Bakan Varank, "Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde kendimize 2023'e kadar en az 10 Turcorn çıkarma hedefi koyduk. Kısa sürede katettiğimiz mesafeye bakınca, ben açıkçası bunun ulaşılması zor bir hedef olduğuna inanmıyorum. Bugün burada açılışını yaptığımız Ankara TEKMER'in de bu hedefe giden yolda ülkemize çok önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum. Emin olun burası önümüzdeki dönemde girişim ekosistemimizin en gözde yerlerinden biri olacak. Çünkü bu güzel mekan, cevval girişimcilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup, çözümler üretecek şekilde tasarlandı." dedi.

"100 MİLYON TL'LİK YATIRIM FONU OLUŞTURULDU"

Merkezin kuruluşuna öncülük eden LEAP Yatırım ve bünyesindeki iş insanlarının projeleri desteklemek adına hazırda beklediklerine dikkat çeken Varank, işin başında 100 milyon TL'lik bir yatırım fonunun oluşturduğunu, TEKMER'de faaliyet gösterecek girişimcilere ihtiyaç duydukları finansmanı karşılamak üzere yatırımcıların hazır olduğunu söyledi.

Ankara TEKMER'e güvendiklerini bildiren Varank, merkezden bir Turcorn çıkmasının kendisi için şaşırtıcı olmayacağını ifade etti. Yatırımcıların, girişimcilerin her zaman yanında olduklarını, destek verdiklerini ve vermeyi sürdüreceklerini aktaran Varank, KOSGEB ve Kalkınma Ajansı desteklerini de anlatarak, yatırımcıları söz konusu desteklerden faydalanmaları için çağrıda bulundu.

"2,2 MİLYON TL'NİN ÜZERİNDE BÜTÇE AKTARDIK"

KOSGEB’in yenilenen İŞGEM-TEKMER Programı ile teknoloji tabanlı girişimciliğin geliştirilmesi noktasında yol göstericisi olan inkübasyon merkezlerini bizzat desteklediklerini kaydeden Bakan Varank, personel giderlerinden makina teçhizatına ve eğitime kadar ciddi katkılar sağladıklarını dile getirdi.

Söz konusu merkeze tamamı geri ödemesiz olmak üzere 2,2 milyon TL'den fazla bütçe aktaracaklarını belirten Varank, "Sadece bu program kapsamında desteklediğimiz ve yakın zamanda faaliyetlerine başlayan 11 TEKMER'imiz daha var.” diye konuştu.

TEKNOFEST hakkında da bilgiler veren Varank, "Bu yıl TEKNOFEST’i Karadeniz'e taşıyacak ve Milli Mücadele meşalesinin ateşlendiği Samsun merkezli düzenleyeceğiz ama bizi daha da heyecanlandıran, 26-29 Mayıs'ta Bakü'de TEKNOFEST AZERBAYCAN'ı gerçekleştireceğiz. Böylece organizasyonumuzun küresel bir marka olma yolundaki ilk adımını atmış olacağız 17 Şubat'a kadar TEKNOFEST AZERBAYCAN yarışmalarına başvurular devam ediyor. Yarışmaların bir kısmına Türkiye'den de başvurmak mümkün. Bu vesileyle Can Azerbaycan’a buradan selamlar gönderiyor, hem Azerbaycanlı kardeşlerimi hem de sizleri yarışmalara başvurmaya davet ediyorum." dedi.

HANGİ HİZMETLER SUNULACAK?

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ise, bu merkezlerle girişimcilere ön inkübasyon, inkübasyonun ardından süreçlerde iş geliştirme, mali kaynaklara erişim, yönetim, danışmanlık, mentorluk, ofis ve ağlara katılım gibi hizmetler sunmayı amaçladıklarını ifade ederek, Türkiye'de güçlü bir teknoloji altyapısının bulunduğunu vurguladı.

KOSGEB'in de bu süreçlerde çok önemli katkılarının olduğuna dikkati çeken Kurt, özel sektörün de bu işlerde daha fazla elini taşın altına koymasını arzu ettiklerini bildirdi.

Ankara TEKMER Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen de, merkezde girişimcilerin yararlanabileceği pek çok avantajın olduğunu söyledi. Yücelen, uluslararası hukuk başta olmak üzere hukuk danışmanlığı, mali müşavirlik ve finansal destek danışmanlığını ücretsiz olarak girişimcilerin hizmetine sunduklarını sözlerine ekledi. (AA)