İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yönelik başlatılan Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı benzeri uygulamalar, farklı alanlara da yayıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı liderliğinde, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının katkıları ve tüm sektör paydaşlarının iş birliğiyle başlatılan Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı'na ilgi devam ediyor.

Konaklama tesisleri ile yeme-içme işletmelerinde başlatılan, sonrasında tur ve transfer araçları için de verilen Güvenli Turizm Belgesi benzeri sertifikasyon talepleri salgının süresinin uzaması ve tekrar riski nedeniyle farklı alanlarda da arttı.

Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı kapsamında Bakanlık tarafından sertifika vermek için yetkilendirilen TSE ve RoyalCert Türkiye gibi şirketler de farklı alanlarda işletmelere belge vermeye başladı. Bu çerçevede TSE yayınladığı kılavuzlarla Güvenli Üretim/Hizmet Belgelerinin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirdiği protokolle de Okulum Temiz Belgesi'ni faliyete geçirdi.

Koronavirüs salgınına karşı güven aşılayan, işletmenin tüm ilgili kriterlere uyduğunu gösteren belgeler, AVM'lerden spor salonlarına, sanayi tesislerinden okullara kadar birçok farklı sektörlerde ilgi görüyor.

ODAKTA SPOR SALONU VE AVM'LER VAR

TSE'nin gıda şirketlerinden eğitim kurumlarına uzanan sertifikasyon programına RoyalCert Türkiye de spor salonları ve AVM'ler ile katılıyor.

Royalcert Türkiye Genel Müdürü olan Ömür Aydın, konuyla ilgili olarak basın mensupalrına yapmış olduğu açıklamada, sektörde en çok Güvenli Turizm Belgesi veren kuruluş olduklarını, otel, yeme-içme ile tur ve transfer araçlarında bugüne kadar sunulan sertifikaların yarısını kendilerinin verdiğini söyledi.

Bilhassa restoranlarda verilen sertifikaların yüzde 86'sının kendilerinin olduğunu aktaran Aydın, denetim alanında uzun senelerin getirdiği deneyim sayesinde turizm dışındaki sektörlerde de benzer uygulamaları yaygınlaştırmaya başladıklarını belirtti.

Aydın, bahse konu olan belgelerin, turizmden sonra sanayiden spor salonlarına, AVM'lerden okullara kadar çok farklı alan ve sektörlerde de alınmaya başlandığını ifade ederek, sertifika sayesinde hem çalışanlara hem de ziyaretçilere güven aşılandığına dikkat çekti.

RoyalCert olarak başta AVM, spor salonları ve lunapark gibi sıkça ziyaret edilen sosyal alanlara odaklandıklarını dile getiren Aydın, şöyle devam etti:

"Yoğun ziyaretçilerin ve çalışanların bulunduğu alanlarda içinin rahat etmesi ve tedbirlerin tüm kriterlere uygun alınması için güvenli belgeyi vermeye başladık. Farklı sektörlerden ciddi talep alıyoruz. Denetim için bize ulaşan işletme yetkilileri, aldıkları güvenli belge ile müşterileri artırmanın yanı sıra personelin de rahat bir şekilde çalışmasını sağlıyor."

32 ÜLKEDE HİZMET VERİYOR

Royalcert Global Operasyon Müdürü olan Carolin Hoefner ise şirketin uyguladığı "İşletmeler İçin Güvenlik Değerlendirmesi-S.A.F.E" programının bir çatı program olduğunu dile getirdi.

Hoefner, bu belgenin, faaliyet gösterdikleri 32 ülkede yanlızca Kovid-19 kriterleri ile ilgili değil, aynı zamanda bir salgın yönetimi şeklinde; kalıcı, sistematik bir yaklaşım ortaya koyan işletmelere verildiğini söyledi.