Çin merkezli aşı şirketi Sinovac, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerden aldığı yeni siparişler için geliştirdiği inaktif Covid-19 aşısının üretimini artırmayı planlıyor.

"ÜRETİM KAPASİTEMİZİ, 1 MİLYAR DOZA ULAŞTIRACAĞIZ"

Ülkenin resmi haber ajansı Xinhua’ya bir röportaj veren Sinovac Biotech Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Yin Weidong, "Türkiye, Brezilya, Endonezya, Şili ve diğer bazı ülkelerden aşı siparişleri aldı. Üretim kapasitemizi artırmak için elimizden geleni yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Artan taleplerle birlikte yatırım yaparak ikinci üretim hatlarını kurduklarını kaydeden Yin, hattın şubat ayında devreye girmesiyle yıllık üretim kapasitelerini 1 milyar doza ulaştıracaklarını söyledi.

"Bazı ülkelere ‘yarı mamul’ aşılar ihraç ederek bu ülkelerde yerel dolum ve paketleme hatları kurulmasına destek vererek, üretim kapasitesinin artmasına katkıda bulunacağız" diyen Yin,  CoronaVac’ın etkinlik oranının yüksek olduğunun ve Kovid-19'un farklı türlerine karşı da geniş ölçekli koruma sağladığının altını çizdi.

"GÜVENLİ VE ETKİLİ OLDUĞUNA İNANCIMIZ TAM"

Aşının üçüncü aşama klinik deneylerinin ağırlıklı olarak Türkiye'nin yanı sıra Brezilya ve Endonezya’da gerçekleştirildiğini anımsatan Yin, “Üç ülkedeki klinik deneylerin verilerine dayanarak, aşının güvenli ve etkili olduğuna güvenimiz tam. Türkiye’deki klinik deneylerin aşının yüzde 91,25, Endonezya’dakilerin ise aşının yüzde 65,3 etkili olduğunu gösteriyor. Brezilya’daki deneylere göre de aşının ağır vakalarda yüzde 100, orta vakalarda yüzde 78 etkili olduğunu, genel etkinlik oranının ise yüzde 50,38 olarak açıklandı" dedi.

Farklı ülkelerden çeşitli sonuçlar almanın normal olduğunu, klinik deneylerin çok fazla faktörden etkilendiğini dile getiren Yin, Brezilya’daki üçüncü aşama klinik deneylerin katılımcılarının tamamının yüksek riskli ortamlarda çalışan sağlık personeli olduğunu, bu kişilerin defalarca virüsün saldırısına uğramış olabileceğini ifade etti.

"MUTASYONLU VİRÜSE KARŞI DA ETKİLİ"

Yin ayrıca, aşılarını yaptıran gönüllülerden alınan serumun koronavirüsün İngiltere’de görülen varyantını da etkisizleştirdiğinin belirlendiğini, Güney Afrika’daki virüs varyantına karşı koruma sağlayıp sağlamadığı üzerinde ise çalışmaların devam ettiğini ve yakında neticeyi paylaşacaklarını dile getirdi.