İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin “Yeni Yılda Ekonomiye ve Sanayimize Bir Bakış; Görünüm, Riskler, Fırsatlar ve Kurumsal İşbirliğinin Önemi” ana gündemi ile gerçekleştirilen şubat ayı toplantısında konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, dünyayı etkisi altına alan Korona virüsü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bahçıvan konuşmasında, çok yönlü bir tehdit unsuru oluşturan virüsün global ekonomiyi etkileyeceğini ancak etkilerini tahmin etmenin zor olduğunu vurgulayarak bütün dünyada önemli bir endişe havasına neden olan salgını, kısa vadeli bir anlayışla avantaja çevirme yaklaşımını tasvip etmediklerini ifade etti.

TÜRKİYE KORONA VİRÜSÜNDEN ETKİLENİR Mİ?

Bahçıvan, Türkiye’nin gelişmeden olumlu etkileneceği ifade edilse de riskleri görmezden gelemeyeceklerini ve salgının, Çin ile bağlantısı bulunan otomotivden makinaya, plastikten demir çeliğe birçok sektörün ara malı ve yatırım malı ithalatında sıkıntılara sebebiyet vereceğini dile getirdi.

“TÜM EKONOMİK SİSTEMİ ETKİLEYECEK BOYUTTA”

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve küresel ticaretin en önemli oyuncusu olan Çin’de başlayan salgının tedarik zincirleri, e-ticaret, ulaşım ve turizm kanallarıyla tüm ekonomik sistemi etkileyebilecek boyutta olduğu vurgulayan Bahçıvan, halihazırdaki öngörülerin salgının küresel büyümeye maliyetinin 0,2 puan olabileceğini kaydetti.

Virüs salgını sonrası S&P’nin tahminleri doğrultusunda Çin’de büyümenin 2020’de 1 puan olumsuz etkileneceği yönünde olduğu bilgisini veren Bahçıvan, JP Morgan tarafından yapılan tahminlerle ilgili olarak “Çin’de 2019’un ilk çeyreğinde yüzde 6,4 olan büyümenin salgın nedeniyle 2020’nin ilk çeyreğinde yüzde 4,9’a düşmesi tahmin ediliyor.” dedi.