İSTANBUL (AA) – Yüksek faiz oranları nedeniyle ipotekli konut satışlarının dip yapması sonucunda Halkbank ve VakıfBank'ın faiz oranlarında indirime gitmesi sektöre bir nebze de olsa nefes aldıracak gibi duruyor. Sektör temsilcileri, VakıfBank ve Halkbank’ın konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1,49'a çekmesinin sektörü az da olsa rahatlatacağını belirterek, oranların yüzde 1 civarına gerilemesi ve indirimlerin sürmesi halinde tüketicilerin de bankaların da kazançlı çıkacağı, 200 bin ek konut satılacağı görüşünde.
Türkiye genelinde toplam konutların içerisindeki ipotekli konut satışlarının payı son 6 yılda yüzde 40'lardan 20'lere kadar geriledi. 2017'ye göre, geçen yıl toplam konut satışı yüzde 2,4 azalarak 1 milyon 375 bin 398 olmuş, Bunlardan 276 bin 820 adet konut yani yüzde 20'sine denk gelen kısım ipotekli satılmıştı. Satılan ipotekli konutların toplam satışlar içerisindeki ülke genelinde payı, 2014'te yüzde 33 olurken,2017, 2016 ve 2015'te yüzde 34 olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yıl faizlerin artmasıyla yüzde 20'ye kadar düşerken, yeni yılın ilk ayında ise dip görüldü. İpotekli konut satışları geçen yılın ocakta ayına göre yüzde 77,2 azalarak 6 bin 537'ye geriledi. 2018'de bankaların kullandırdığı ortalama konut kredi oranı ise aylık yüzde 2,42'ye kadar çıkmıştı.  2017'ye göre bankalarca verilen konut kredisi geçen yıl yüzde 1,8 azalarak 188 milyar 108 milyon liraya gerilemişti. 
Yeni yılla birlikte düşüşe geçen faiz oranları ve ekonomideki dengelenme süreci bankaları harekete geçirdi. 1,5 milyon TL'ye kadar olan konut kredilerinde VakıfBank, aylık faiz oranını yüzde 1,63'ten yüzde 1,49'a indirdi. Halkbank ve VakıfBank tarafından hâlihazırda en düşük konut kredisi oranı yüzde 1,49 ile veriliyor. Aylık oranların yüzde 1 ve altında olması halinde ek 200 bin adet konut satılacağını belirten Gayrimenkul sektör temsilcileri, diğer bankaların da indirim yapması gerektiği görüşünde.

 "SEKTÖRE BİR NEBZE DE OLSA NEFES ALDIRACAK"

AA muhabirine yaptığı açıklamada, Era Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş ve Coldwell Banker Türkiye, kamu bankalarının taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerinde indirime gitmesinin hayati önem taşıdığını söyledi.
Son 6 yılda Türkiye'de 1 milyon 73 bin adet konut stoku oluştuğunu dile getiren Taş, şu değerlendirmelerde bulundu: " 2018'de konut kredi faiz oranları 2017'de ortalama sadece yarım puan artışla yüzde 1,5'e yükseldi ve satılamayan 218 bin konut stoka eklendi. Vakıfbank ve Halkbank’ın başlattığı bu indirim kampanyası sektöre bir nebze de olsa nefes aldıracaktır. Biz Era ve Coldwell olarak bin 500'ün üzerinde emlak danışmanı ve 150'nin üzerinde ofis ile Türkiye'nin her yerindeyiz. Konut kredi faiz oranlarının yüzde 1'in altına çekilmesinin, aldığımız geri dönüşler çok kıymetli olduğunu gösteriyor. Faiz oranlarında bir düşüş eğilimi Nitekim genel resimde uzun süredir var, devamı gelirse satışlar ciddi oranda artar."

"FAİZLERDE DÜŞÜŞÜN SÜRMESİ TARAFLARIN LEHİNE"

Tüketici kredi faiz oranlarını kamu bankalarının yüzde 1,72'lerden yüzde 1,49'lara çekmesinin herkesin istediği bir adım olduğunu belirten Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik, "Bunun devamının gelmesi ve psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına çekilmesi oldukça önemli." dedi.Çelik, Halkbank ve Vakıfbank'ın 0,33 puanlık indiriminin 120 ay vade ve 400 bin liralık bir kredide aylık 400 TL, toplamda ise tam 45 bin TL iyileştirme anlamına geldiğini aktardı. Konuşmasının devamında şu bilgileri verdi: " 2016, 2017 ve 2018'in ocak aylarındaki ipotekli konut satış ortalaması 30 bin 400 adetken, bu yılın aynı ayında söz konusu rakam 6 bin 537'ye kadar düştü. Yüzde 80 düşüşten bahsediyoruz. 2017 yılında ortalama yüzde 1 seviyesinde olan konut kredi faiz oranı 2018 yılında yüzde 1,5 olduğu için ipotekli konut satışı 473 binden 276 bine yani yaklaşık 200 bin azaldı. İpotekli konut satışlarında yarım puanlık bir değişim 200 bin adet ev satışını etkiliyor. 200 bin ek konut, faiz oranları yüzde 1 seviyesine düşerse satılır. Bu durum bankacılık sektörünü canlandırır aynı zamanda hem üreticiyi hem de tüketiciyi mutlu eder. Kamu bankalarının başlattığı kampanyanın dolayısıyla devamının gelmesi gerekir."

"SON 6 AYIN EN DÜŞÜĞÜ"

Son günlerde farklı bankalardan gelen faiz indirimi haberlerini sevinçle karşıladıklarını belirten Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, VakıfBank ve Halkbank'ın faiz oranını yüzde 1,49'a çekmesiyle oranların son 6 ayın en düşüğüne indiğini söyledi. Yatırımcının yüksek seyreden faiz oranları nedeniyle bekleme pozisyonuna geçebildiğini dile getiren Babacan "Faiz oranlarında ne kadar çok indirim yapılırsa satışlarda da aynı paralellikte artış yaşanıyor. Faizlerin bu noktada psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına indirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu yönde bankalarımızı adım atmaya davet ediyoruz. Beklemeye geçen yatırımcılarımızı faizlerin yüzde 1'in altına indirilmesiyle alış yönlü harekete geçirerek, satışlarımızı artırabiliriz."

 "TÜM BANKALAR BU KONUDA ADIM ATMALI"

Faiz oranlarının düşmesinin yatırımcının satın alma davranışında belirleyici bir etki oluşturduğunu vurgulayan Atmaca Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, " Yatırımcı, kredi faiz oranları yükseldiği zaman konut yatırımına çekimser bakabiliyor. Artan faiz oranları nedeniyle bekleme pozisyonuna geçen yatırımcıyı yatırım yapmaya teşvik edecek faiz oranlarına, sektörümüzün ihtiyacı var. Faiz indirimine yönelik bankaların attığı adımları artırmaları gerektiğine inanıyoruz. Bu yönde tüm bankaları adım atmaya davet ediyoruz." dedi.