Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 588 km.'lik Bingöl ve İskenderun parkurunda 2020 Kasım-Aralık aylarında 202 bin ton demir cevherinin, İskenderun'dan deniz yoluyla ihraç edildiğini, bu taşımanın, ihracat taşımalarında önemli bir paya sahip olan demir yolu ile deniz yolu kombine taşımacılığında rekor olduğunu vurguladı.

"İHRACATTA DEMİR YOLUYLA ARTIŞ GÖSTERDİ"

Bakan Karaismailoğlu, yük taşımacılığına seçenekler sunmayı sürdüren TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü'nün, yük artışı gerçekleştirmeyi ve yeni destinasyonlar katmaya devam ettiğini, kurumun kombine taşımacılığın geliştirilmesi amacıyla özel sektör iş birliğiyle tüm hatlarındaki taşımalarını artırdığına dikkat çekti.

Pandemi sürecinde hem yurt içi hem de yurt dışı ticaretin devamlılığı açısında bilhassa ihracatta demir yoluyla kombine taşımacılığın arttığını altını çizen Bakan Karaismailoğlu,  "Bu bağlamda, 588 kilometrelik Suveren (Bingöl) ile Payas (İskenderun) parkurunda bu yılın kasım-aralık aylarında 202 bin ton demir cevheri, İskenderun'dan deniz yoluyla ihraç edildi. Bu taşımanın yapıldığı 144 tren, Suveren-Payas arasında yaklaşık 170 bin km. yol kat etti. Söz konusu taşıma, ihracat taşımalarında önemli bir paya sahip olan demir yolu ile deniz yolu kombine taşımacılığında rekor niteliğinde bulunuyor." dedi.

"1 MİLYON 200 BİN TONA ULAŞTI"

Bakan Karaismailoğlu, Bingöl ve İskenderun hattının kombine taşımacılıkta en fazla artış meydana gelen hatlardan olduğunu söyleyerek, 2019 yılında demir yoluyla 921 bin ton demir cevheri yük ulaştırıldığını, 2020 yılsonu itibarıyla da bu rakamın yaklaşık 1 milyon 200 bin tona ulaştığını ifade etti.

Demir yoluyla kombine taşımacılığın geliştirilmesinin ulaşım maliyetleri açısından büyük avantajları olduğuna değinen Bakan Karaismailoğlu, böylece ihracatçıların rekabet gücünün de arttığını dile getirdi.

"15 LİMANA DİREKT DEMİR YOLU BAĞLANTISI VAR"

Demir yolu ve demir yolu-liman kombinasyonu kullanılarak yapılan ihracat verilerini veren Bakan Karaismailoğlu, "Bu yıl, demir yolu sınır kapıları üzerinden (Kapıkule,Kapıköy ve Canbaz) 1 milyon 650 bin ton, demir yolu-liman kombinasyonuyla da 4 milyon 455 bin ton olmak üzere toplam 6 milyon 105 bin ton ihracat taşıması gerçekleştirildi." şeklinde konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, 15 limana doğrudan demir yolu bağlantısı bulunduğunu söyledi ve sözlerini şöyle tamamladı:

"Ayrıca Payas MMK ve Atakaş, Aliağa limanları, İskenderun Assan, Ekinciler, Yazıcı, İsdemir ve Tekirdağ/Asyaport limanlarından da kısa mesafe kara yolu kullanılması suretiyle kombine taşımacılık moduyla ihracat taşımaları gerçekleştirildi." (AA)