İSTANBUL (AA) – Bütün mutfak şeflerinin endişelenmesi gerektiğini belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Çünkü lokantada köfte çeviren robotları göreceğimiz günler yakın." dedi.
Girişimciliği teşvik etmek amacıyla İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM), en büyük sahne etkinliği olan "BTM Sahne XL" adıyla gerçekleştirildi. Bu sahne ile İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından verilen 17 aylık ilk hibe dönemi de sona erdi.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç etkinliğin açılışında konuştu. 2017 yılında faaliyete başlayan BTM’nin sahip olduğu ağ ve desteklediği girişim sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük girişimcilik merkezi olduğunu söyledi.

Değişime ayak uydurmanın en önemli ve birinci yolunun dünyayı iyi takip etmekten geçtiğinin altını çizen Avdagiç, "Sözgelimi eskiden beyaz yakalılar, mavi yakalılar vardı, üretimi ve toplumu buna benzer isimlerle tasnif ediyorduk. Dünyada şimdi yeni bir jargon ortaya çıktı. Metal yakalılar, yani robotlar…

Sadece sanayiye değil, robotlar, hayatımızın her aşamasına girdi." diye konuştu.
"Cheeseburger satan 'teknoloji' şirketleriyle çok yakında tanışabiliriz" ifadesini kullanan Avdagiç, bir robotun yıllık 15 bin dolara kiralanıp çalıştırılacağı günlerin yakın göründüğünü ifade etti.

"FABRİKALAR, ANTREPOLAR ARTIK ROBOTLARLA ÇALIŞIYOR"

2018 yılında ABD’li şirketlerin robot sayısında rekor sayıya ulaştıklarını belirten Şekib Avdagiç, " Artık fabrikalar, antrepolar robotlarla çalışıyor. Robot kullanımı tüketim ürünlerinde, gıdada,  elektronikte ve daha birçok alanda yaygınlaşıyor. Robotlar ve algoritmalar, var olan işlerin verimliliğini artırırken, World Economic Forum'un araştırmasına göre, birçok yeni işe de kapı açacak. 75 milyon kişiyi 2022'de işinden ederken, 133 milyon kişiye ise iş sağlayacak." şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında İTO Başkanı Avdagiç, "Sözgelimi bütün mutfak şeflerimiz endişelenmeli. Çünkü köfte çeviren robotları lokantalarda göreceğimiz günler yakın. Android garsonlarla karşılaşmamız, buna göre şekillenmiş otomasyon sistemleriyle muhatap olmamız uzak bir ihtimal değil. Bu robotlar, belki de sizin için köşe başında döner kesecek. Çünkü artık hayatımıza, ‘gözleriyle 3 boyutlu tarama yapabilen, bulut bilişimle bütünleşmiş,  yapay zekâya sahip, mekanik kolları olan, saatte 80 hamburger hazırlayıp sonra da mutfağı temizleyen' robotlar giriyor. Dahası da var, insansız hava araçları, tam otonom otomobiller, ameliyat robotları…

Çok değil sadece 10 yıl önce bu tür durumlar, bilim kurgudan ibaret fikirlerdi. Şimdi bu fikirler, ticarileşti."

“AMAZON EKONOMİSİNİ KAÇIRMAYALIM”

Avdagiç, tam gaz ticaret savaşları devam ederken, yapay zeka ile çalışan otomasyon sistemlerinin rekabetçi kalmanın en iyi yolu gibi göründüğünü söyledi. 
Hızla otomasyon sistemlerinin geliştiğini anlatan Avdagiç, "Amazon ekonomisi denilen bu tarz almış başını gidiyor. Sınır tanımıyor. Sınır duvarlarını internet ağları, delmiş geçmiş vaziyette. 
Bu yüzden Türkiye’nin gündemine dijitalleşmeyi bizim daha çok sokmamız gerekiyor. Bu yöndeki tüm girişimleri desteklememiz gerekiyor, gündeme sokmak yetmez. Amazon ekonomisinde var olmazsak, burada yerimizi almazsak,  kaçırdığımız sadece tren olmayacak, koskoca bir çağı kaçıracağız."İfadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından etkinlikte düzenlenen söyleşi ve panellerle, girişimcilik ekosistemi her yönüyle ele alındı. 
Bunların yanı sıra BTM Sahne XL'de seçilen 10 girişimci, projelerini yatırımcılara sunumlarla tanıtacak.
 

Kaynak: aa