Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, aspir ürünün yetişme koşulları ve özellikleri ile ilgili bilgiler verdi. Aygün, “Aspir, çok kurak arazilerde bile yetişen bir bitkidir. Ayrıca birçok alanda kullanılmaktadır. Hasat öncesi bu bitkinin çiçeğini alıyorsunuz. Gıda renklendiricisi olarak dünya piyasasına kilogramı 10 dolardan satabiliyorsunuz. Tohumun yağını çıkarıyorsunuz, soğuk sıkma. Soğuk sıkma zeytinyağından daha kaliteli. Küspesini tavuk yemi yapıyorsunuz. Sapını da yağ için kullanıyorsunuz. Bir tek kökünü kullanmıyorsunuz." dedi. 

BÖLGENİN İSMİ VERİLDİ 

Aygün, süreci şu sözlerle anlattı: “İlçede çiftçiler 2019 yılında 140 dönüm aspir ekti. 2020 yılında mahsulü alındı. Çiftçileri desteklemek açısından piyasada mahsul 3 lira ise ben çiftçilerden 4 liraya aldım. Bu ürünleri Konya'ya gönderdim ve orada yağ haline getirdiler. Bölgenin ismini vererek, 'Taşköprü aspir yağı' dedik. Olumlu dönüşlerin ardından tesis kurmaya karar verdik. Projeyi geçtiğimiz yıl Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a tanıtma imkanı bulduk. Bakan Kurum projeyi çok beğendi ve hibe kredi başvurusu kabul edildi. Projeyi genişlettiklerini, çiftçileri destelemek açısından mısır kurutma ve süt pastörizasyon tesislerini de kurmaya karar verdik” dedi. 

“KAPASİTE GÜNLÜK 300 LİTRE OLACAK” 

Aygün, makine alımı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sundukları projenin de yakında sonuçlanmasını beklediklerini belirterek, yaklaşık 10 milyon liraya mal olması düşünülen 3 tesisin inşasının yıl sonunda bitmesini planladıklarını bildirdi. Yağ tesisinin temelini bu ay içinde atmayı planladıklarını vurgulayan Aygün, şunları söyledi: "Burada asıl amaç hem çiftçiyi kalkındırmak hem istihdamı sağlamak hem de köyden kente göçü önlemek. O bölgede çiftçilerimizin çocukları okulu bitirip geliyorlar, kentte asgari ücretle iş arıyorlar. Halbuki o toprak bir fabrika, onu bilmiyoruz. Geleceğin en büyük stratejik ürünü, yiyecek ve su. Bunu öğrenmemiz için iki olay yaşadık. Biri deprem, herkes ekmek alabilmek için fırın aradı, ikincisi pandemi, her yeri kapattık. İki yeri kapatamadık; market ve fırınlar. Bunlar aslında bizim için gösterge. Dolayısıyla bu gençleri istihdam edelim, hem üretir hem köyüne, toprağına sahip çıkar." (AA)