Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ocak-mart döneminde Kocaeli'de hayata geçirilmesi planlanan ve sabit yatırım tutarı 6,5 milyar lirayı bulan 82 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenlendi. Teşvik kapsamında; imalat sanayi, eğitim, sağlık ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin projeleri değerlendirilecek. Teşviklendirilen projelerin öngörülen sabit yatırım miktarı 6 milyar 546 milyon lira olarak hesaplandı. Yatırımlar tamamlandığı zaman kentte 2 bin 96 kişiye istihdam yaratması planlanıyor.  

İMALAT SANAYİSİNE YÖNELİK DESTEKLER ÇOĞUNLUKTA OLACAK 

Projelerin sektörel durumu incelendiği zaman imalat sanayisine yönelik desteklerin çoğunlukta yer aldığı görülüyor. Teşvik belgelerinin yüzde 89’unu imalat sanayi sektörü yatırımları oluşturuyor. Teşvik alan 73 projenin sabit yatırım tutarı 5 milyar 7,4 milyon TL oluyor. Bu miktarın 4 milyar 816 milyon TL’lik kısmı ise sadece yeni yatırımlardan oluşuyor. 

İLK SIRADA HYBRİD OTOMOBİL PROJESİ VAR 

Yatırım desteği almaya hak kazanan sanayi projeleri otomotivden savunma sanayisine, mobilyadan ambalaj sektörüne kadar çeşitlilik gösterdi. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firma Dilovası'nda hayata geçirilmesi planlanan proje için 3 milyar 788 milyon 131 bin TL yatırım bedeli ve istihdamın büyüklüğü açısından ilk sırada yer aldı. Yatırım kapsamında yılda 4 bin hybrid ve 5 bin 500 geleneksel otomobil üretim kapasitesine sahip olması hedefleniyor. İstihdam yaratacağı büyüklük ise 500 kişi olacak. Ayrıca, yılın ilk çeyreğinde Kocaeli'de 20 projeye "tamamlama vizesi" verildi. Sabit yatırım tutarı 638 milyon 317 bin lirayı bulan projelerle 996 kişi istihdam edildi.

SAKARYA'DA YAKLAŞIK 392 MİLYON LİRALIK YATIRIMA TEŞVİK VERİLDİ

Türkiye'nin otomotiv, sanayi, enerji ve tarım alanında önemli şehirlerinden Sakarya'da da ocak-mart döneminde hayata geçirilmesi planlanan 3'ü yabancı sermayeli 26 projeye teşvik verildi.

Otomotiv, eğitim, kimya, tekstil, gıda ve mobilya gibi sektörlerde faaliyet gösterecek kuruluşların öngörülen sabit yatırım miktarı 391 milyon 682 bin 865 lira olarak kayıtlara geçti. Bu yatırımların tamamlanmasıyla 450 kişiye iş imkanı sunulması bekleniyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TESİS YÖNETİMİ ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM SÜRDÜRÜLEBİLİR TESİS YÖNETİMİ ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM

Teşvik kapsamına alınan projeler: 

•    Otomotiv motor parçası ve aksesuarları: Bu alanda üretim yapan bir firma Adapazarı’nda 59 milyon TL değerinde bir projeyi hayata geçirecek. 

•    Gıda Sektörü: Gıda sektöründeki bir firma kahveli içecek üretecek. Söğütlü ilçesinde hayata geçecek proje için 48 milyon 535 bin TL yatırım bedeli kullanılacak. Projenin 40 kişiye istihdam sağlaması planlanıyor. 

•    Mobilya sektörü: Mobilya sektöründe faaliyet gösteren bir firma Kaynarca İlçesinde 32 milyon 300 bin TL  yatırımla projesini hayata geçirecek ve 75 kişiye istihdam sağlayacak. 

Öte yandan kentte, yılın ilk çeyreğinde 6 projeye "tamamlama vizesi" verildi. Tekstil, gıda ve turizm sektörlerinde sabit yatırım tutarı 90 milyon 852 bin 694 lirayı bulan yatırımlarla 153 kişi iş sahibi oldu. (AA)