Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) iş dünyasından katılımcılarını temsil eden Uluslararası İş Konseyi, şirketler arasında sürdürülebilirlik alanındaki ilerlemenin karşılaştırılabilmesi, bu alanda karar verme mekanizmalarının geliştirilmesi, şirketlerin yarattıkları sürdürülebilir değer konusunda şeffaflığın ve hesap verilebilirliğin daha da artırılabilmesi amacıyla ‘Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri’ni oluşturdu.
Dünya Ekonomik Forumu’nun ocak ayındaki Davos Zirvesi’nde tüm katılımcıların imzasına açılan Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri’ne kurumsal raporlamalarında yer vereceğini taahhüt eden Türkiye’deki ilk şirket, Koç Holding oldu. Bu taahhütname kapsamında Koç Topluluğu şirketleri, Faaliyet Raporu, Sürdürülebilirlik Raporu gibi kurumsal raporlamalarında ve beyanlarında bu göstergelere referans verebilecek.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞER YARATMA ANLAYIŞI

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, sürdürülebilirlik başlığı altında dünyayı etkileyen konuları gündemlerinin üst sıralarında tuttuklarını söyledi. Koç Topluluğu’nun sürdürülebilir büyüme anlayışını tanımlayan “Geleceğe Birlikte” manifestosu kapsamında ESG yol haritasını belirlediklerini vurgulayan Levent Çakıroğlu, uzun dönemli sürdürülebilir değer yaratma anlayışının ESG perspektiflerini çok daha geniş bir yaklaşımla ele almalarını gerekli kıldığını belirtti. 
Tüm dünyada finansal olmayan raporlamalar için önemli bir standardı temsil eden Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri’ne yönelik verdikleri bu taahhütün, ESG alanlarındaki performanslarını ve ilerlemelerini şeffaf bir şekilde paylaşmalarına katkı sağlayacağını söyleyen Çakıroğlu,  bu göstergelerin iş dünyasının evrensel, karşılaştırılabilir bir raporlama sisteminin de yer aldığı küresel bir çözüme doğru hızla ilerlediğini gösterdiğini söyledi.  Çakıroğlu, bu taahhüdün aynı zamanda paydaşları ile kurdukları şeffaf ve sürekli iletişim ile güvene dayalı ilişkinin daha da gelişmesine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.