İSTANBUL (AA) - Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) olan Levent Çakıroğlu, yurt içi talepteki toparlanmaya bağlı olarak büyümenin 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 4-5 civarına yükselmesinin beklendiğini açıkladı.

Koç Topluluğu Yayını Bizden Haberler Dergisi'nin ocak sayısında, "33. Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı"na katılan Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu'nun konuşmasına da yer verildi.

Çakıroğlu, Koç Topluluğu’nun 2019 senesindeki performansına dair sonuçları değerlendirip 2020’yılına ilişkin hedef ve beklentilerini dile getirirken dünya ve Türkiye'de yaşananlara ilişkin görüşlerini dile getridi.

Dünyayı şekillendiren dinamikleri vurgulayan Çakıroğlu, şöyle devam etti:

“Bu dinamikleri iki kavram üzerinden değerlendireceğim: İlki belirsizlik, ikincisi de değişim. Bırakın uzun vadeli tahminleri, bir iki ay sonrasını öngörmek bile zor. Geçen senenin sonunda, gelişmiş ülke merkez bankalarının 2019 yılında faiz artırmaya devam etmesi bekleniyordu. Ancak ticaret savaşları, Brexit, birçok bölgede sürmekte olan ekonomik ve jeopolitik sorunlar, küresel ekonomi üzerinde resesyon şüphesi yaratınca ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası beklenenin aksine art arda faiz indirimlerine gittiler.”

Çakıroğlu, tahmin yapma zorluğunun sadece bize özgü olmadığına da dikkat çekerek, Uluslararası Para Fonu’nun da (IMF) bu konuda zorlanarak küresel büyüme tahminini son bir senede tam dört kez aşağı yönlü revize ettiğini hatırlattı

Özellikle sosyal medya çağında bir tweet ile piyasaların anında alt üst olabildiğini söyleyen Çakıroğlu, dünya ekonomisini artık yeni ve alışılmadık kuralların şekillendirdiğini dile getirdi.

Çakıroğlu, 2019 senesinde  dünyada likiditenin bollaşmasıyla beraber gelişmekte olan piyasalara fon akışının yeniden başladığını vurgulayarak, yurt dışındaki bu olumlu ortamdan Türkiye'nin yeterince faydalanamadığını söyledi.

Yurt içi talepteki toparlanmaya bağlı olarak büyümenin 2019 yılınun son çeyreğinde yüzde 4-5 civarına yükselmesinin beklendiğini dile getiren Çakıroğlu, enflasyon, döviz kuru, faiz ve cari işlemler dengesi gibi göstergelerde de nispeten olumlu bir seyir izlendiğini ancak istihdamdaki kayıpların ekonomideki sorunların başında geldiğini söyledi.

Çakıroğlu, hem dünyada hem de Türkiye'de zorluklarla dolu bir seneyi arkada bıraktıklarını belirterek, her türlü belirsizliğe ve zorluğa rağmen yatırımlara kararlılıkla devam ettiklerine işaret etti.

Dijital dönüşümle ilgili projelere de değinen Çakıroğlu, bu projelerin şirkette karlılığı, verimliliği, hızı, müşteri ve çalışan memnuniyetini artırdığını söyledi.

Koç Holding CEO'su Çakıroğlu, tüm çalışanlarıyla beraber oluşturdukları büyük aile sayesinde 2020'ye güvenle baktıklarını söyledi.