İSTANBUL (AA) Koç Holding’den gelen açıklamada, 2018 senesinde konsolide bazda toplam, 143,2 milyar TL gelir ve, 5,5 milyar TL ana ortaklık payı net dönem karı gerçekleştirdi.

CEO, Levent Çakıroğlu, 2018 döneminin ekonomik ve politik belirsizlikler sebebiyle küresel ölçekte pek çok zorlukla karşılaşılan bir dönem olduğuna dikkati çekti.  "Geçtiğimiz yıl, piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle; büyüme, kârlılık ile verimlilik hedeflerimizle birlikte, likidite ve borçluluk yönetimine geçmişten daha fazla önem vermeye çalıştık. 2018 senesini sağlam bilanço yapımızı da koruyarak tamamlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Özel sektör alanında Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarında, yaklaşık yüzde 11’ini gerçekleştirerek yurt dışında ve yurt içinde rekabetçiliğimizi artırdık, teknoloji gücümüz ile markalarımızın değerini yükselttik, birçok yenilikçi ürün ve hizmeti hayata geçirdik. 2019 senesinin, Ocak ayında da Yapı Kredi yurt dışı piyasalarda 650 milyon dolarlık ilave ana sermaye niteliğine sahip tahvil ihracını gerçekleştirdi. Entek, enerji ve üretim şirketimiz 2017 senesinde, Menzelet ile Kılavuzlu hidroelektrik santrallerinin özelleştirilmesi ihalesinde 1,3 milyar TL’lik en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazandı. 2018, Mart ayında, gerekli süreçlerin tamamlanması sonrasında santralleri devralarak işletmeye başladı. Bu anlamda, bizim ve de yurt dışındaki yatırımcıların ülkemize duyduğu güvenin somut göstergeleridir."
CEO Çakıroğlu, "2018 senesinde, Tüpraş’ın üretim faaliyetlerini güçlü bilançosu ve etkin finansal risk yönetimi politikaları ile destekleyerek, ülkemiz akaryakıt ihtiyacının karşılanmasındaki sorumluluğunu başarıyla gerçekleştirdi. Etkin dağıtım bayi ve ağ sistemi ile pazar liderliğini korumaya devam eden Aygaz, toplam 2 milyon ton LPG satışı gerçekleştirdi. İstasyon sayısında, Opet’in istasyon sayısını bin 615’e çıkartırken, müşterisine daha da fazla değer yaratma hedefiyle, istasyonlarında bulunan 'Fullmarket'leri 10 kategoride binden fazla ürünün yer aldığı ‘Ultramarket’e dönüştürmeye başladı." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı sürdürüyoruz"

Koç Topluluğu bünyesinde, 2018 yılında ihracat alanında başarılara imza atan, Çakıroğlu, şunları kaydetti:

"İhracat adetlerini yüzde 11 artıran FordOtosan, 3 senede de geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu sene de Türkiye’nin ihracat şampiyonu olmayı sürdürmüştür. Bu yıl ayrıca piyasaya sunduğu, F-Max kamyonu ile 'Uluslararası Yılın Kamyonu' ödülüne layık görüldü. 

TürkTraktör, olarak ise ihracat adetlerini yüzde 21 artırdı ve Türkiye traktör ihracatının yüzde 91’ni gerçekleştirdi. Bunun dışında, ilk yerli Tier 4 motorlu traktörlerini Amerika ve Avrupa’ya ihraç etti. 

Otokoç Otomotiv, 2018 yılı vergi öncesi karını yüzde 50’lik kısmını yurt dışı operasyonlardan sağladı. Ve en büyük yurt dışı yatırımı olan Yunanistan araç kiralama şirket satın alımını Avis Budget Group ile gerçekleştirerek, yurt dışı gelirlerini artırdı. Bunun dışında Endüstri 4.0 standartlarına sahip ilk üretim tesisi niteliğinde olan Romanya çamaşır makinesi fabrikasını tamamladı. IDC Türkiye Dijital Dönüşüm Ödüllerinden 26 ödülün 13’üne, Koç Topluluğu şirketleri lâyık görülürken, Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Lideri ödülü Koç Holding’in oldu." dedi.