Koç Holding, 2021 yılının ilk 9 ayında konsolide bazda toplam 223,6 milyar TL gelir elde ederken, 11,1 milyar TL kombine yatırım gerçekleştirdi. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, yılın 9 aylık dönemine ilişkin finansal sonuçları değerlendirdi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SİSTEMATİK HEDEFLERLE YÖNETECEĞİZ" 

"Koç Topluluğu olarak sağlıklı bilançomuz, kuvvetli likiditemiz, geniş tedarik zincirimiz ve aralıksız sürdürdüğümüz yatırımlarımızın bir neticesi olarak zorlu dönemlerde dahi ülkemiz için değer yaratmayı sürdürüyoruz" diyen Çakıroğlu, çevik yönetim anlayışları, bayi teşkilatları, dijital yetkinlikleri ve insan kaynaklarından güç aldıklarını belirtti.

Türkiye'nin geleceğine güvendiklerini ve bu doğrultuda yatırımlarına kararlı bir şekilde devam ettiklerini vurgulayan Çakıroğlu, "Bunun bir göstergesi olarak yılın ilk 9 ayında yaptığımız 11,1 milyar TL kombine yatırımla, son 5 senelik toplam yatırımlarımız 49 milyar TL’ye ulaştı. Başarılarımızı hiçbir zaman sadece finansal neticelerden ibaret görmüyoruz. Koç Topluluğu olarak teknoloji ve inovasyon kabiliyetlerimizi geliştirmeye, rekabetçiliğimizi artırmaya odaklanıyoruz." diye konuştu.

Kültürel Dönüşüm Programlarının önemli bir parçası olan Karbon Dönüşüm Programı'nı başattıklarını ifade eden Çakıroğlu, söz konusu program ile beraber her daim gündemlerinde olan sürdürülebilirliği daha iddialı ve sistematik hedeflerle yöneteceklerini söyledi.

"TÜM SEKTÖRLERDEKİ GÜÇLÜ PERFORMANSIMIZI SÜRDÜRDÜK"

Çakıroğlu, Grup olarak faaliyet gösterdikleri tüm sektörlerde güçlü performanslarını yılın üçüncü çeyreğinde de devam ettirdiklerini dile getirerek Covid-19 sürecinde önemli satın almalara imza atan Arçelik'in yatırım hamlelerinin pozitif etkilerini almaya sürdürdüğünü kaydetti.

Çakıroğlu, "Japonya merkezli Hitachi Global Life Solutions ile ortak girişim şirketi Arçelik Hitachi Home Appliances’ı kurmamız ve ABD merkezli beyaz eşya üreticisi Whirlpool’un Manisa’daki soğutucu ve çamaşır makinesi üretim tesislerini satın alarak yaptığımız yatırımlarımızın etkisini finansal anlamda görmeye başladık. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Sanayi 4.0 alanında dünya lideri üretim tesislerini belirlediği ‘Global Lighthouse Network’e Arçelik Romanya Çamaşır Makinesi Fabrikası’nın ardından Eskişehir Buzdolabı Fabrikası’nın da katılmasının mutluluğunu yaşadık." değerlendirmelerinde bulundu.

DİĞER ŞİRKETLERİN PERFORMANSI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Küresel tedarik zinciri ile ilgili sorunların sürmesine karşın üçüncü çeyrekte Koç Topluluğu’nun otomotiv firmalarının üretim hedefleri doğrultusunda faaliyetlerine devam ettirdiğini aktaran Çakıroğlu, Ford Otosan’ın 58 milyon avro yatırım ile Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanını geliştirmesinin gururunu yaşadıklarını bildirdi. Ecotorq şanzıman ile Ford Trucks’ın Eskişehir’de ürettiği ağır ticari araçlardaki yerlilik oranının yüzde 90’lara ulaştığına, Ford Otosan'ın ise motor, şanzıman ve arka aksın üçünü geliştiren ve üreten sayılı global kamyon üreticilerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Çakıroğlu,  “Tofaş, bu dönemde de Fiat markasıyla pazar liderliğini devam ettirirken, Otokar yurt içinde ve yurt dışında önemli ihaleleri kazanma başarısı göstermeyi sürdürdü. TürkTraktör yurt içi traktör pazarındaki liderliğini korudu. Türkiye’nin en büyük rafinaj kapasitesine sahip olan Tüpraş, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde üretimine hız vererek Türkiye enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaya devam etti. Güçlü bilançosunu koruyan Tüpraş’ın üçüncü çeyrekteki kapasite kullanım oranı yüzde 96 oranında gerçekleşti. Aygaz’ın yurt içi satış tonajını artırdığı ve pazar liderliğini koruduğu üçüncü çeyrekte trading ve ihracat satış hacimleri de yükseldi." diyerek Grup şirketlerinin ocak-eylül performansını değerlendirmesini sürdürdü.

Çakıroğlu, son olarak bankacılık sektöründeki şirketleri Yapı Kredi'nin performansı hakkında şöyle konuştu:

"Yapı Kredi ülke ekonomisine sağladığı katkıyı artırarak sürdürüyor. Üçüncü çeyrekte ülkemiz ekonomisine 465 milyar TL katkı sağlayan bankamız, dijitalleşme stratejisi kapsamında çalışmalarına devam ediyor. Bu alanda önemli bir adım atan Yapı Kredi, dijital kanallar üzerinden oluşturacağı yeni iş alanlarını yürütmek üzere 100 milyon TL’ye kadar sermaye ile finansal teknoloji şirketi kuracağını açıkladı.Yapı Kredi ayrıca, 19 ülkeden 38 bankanın katılımı ile 360,5 milyon dolar ve 396,5 milyon euro tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Sürdürülebilirlik kriterlerine bağlı olma özelliği taşıyan 822 milyon dolarlık bu kredi, dış ticaretin finansmanı için kullanılacak."
 

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI CUMHURBAŞKANLIĞINDAN KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI