Londralı genç bir mali danışman olan Semir Desai, İngiltere ve bütün dünyanın küresel mali kriz döneminde, küçük ve orta ölçekli firmalara kredi vermediğini ya da ağır davrandığını fark etti.  KOBİ’nin bankadan kredi alması 15-20 haftayı, başka bir deyişle beş ayı buluyordu.

Toplumun büyük çoğunluğu KOBİ’lerde çalışıyor, buna karşın bankaların küçük işletmelere ayırdığı kredi oranı yüzde 5 seviyesindeydi. Toplum için KOBİ’nin önemi ile kredi veren büyük kuruluşların önem sıralamasında uçurum olduğunu fark etti. Ve kendi işletmesini kurmaya karar verdi.

Mali krizde, özellikle küçük şirketlerin kurulması ve işlerini yürütmesi çok güçleşmişti ama Samir Desai, internette, kredi almak isteyen küçük firmalar ile kredi vermek isteyen kişi ve kuruluşları bir araya getirecek bir havuz bir tür piyasa oluşturacaktı. Böylece kredi veren ve almak isteyen doğrudan karşı karşıya gelecek, ve bu ortamı hazırlayan Samir'in şirketine komisyon verecekti.

Samir'in Oxford Üniversitesi günlerinden arkadaşları olan James Meekings ve Andew Mullinger o günkü bar sohbetinde bunun çok iyi bir fikir olduğunda birleştiler ve üç kafadar hazırlık çalışmalarını başlattı.

2010 yılında üçlü o sırada çalıştıkları işlerden istifa ederek Funding Circle adlı kredi aracı şirketini kurdular.
Bu ayın başlarında Funding Circle Londra Hisse Senetleri Piyasası'na giren bu tür ilk şirket olmayı başardı ve şu anda değeri 1.5 milyar doların üzerinde seyrediyor.