ESKİŞEHİR (AA) – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, seracılığa sundukları imkânların yatırım teşvikleriyle sınırlı olmadığını belirtti.
 Varank, özel bir şirket tarafından, Eskişehir'in Mahmudiye ilçesinde kurulan Serakent'in tanıtımında konuştu. Milyarlarca dolarla ifade edebilecekleri bir üretim tesisini, yatırım sürecinin tüm aşamaları tamamlandığında şehre kazandırmış olacaklarını söyledi.

Varank, böylece 10 binin üzerinde vatandaşa, 10 bin dekarlık alanda istihdam sağlanmasının mümkün olacağını vurgulayadı. Bunun bir memleket meselesi olduğunu belirten Varank “Savunma sanayisinde nereden nereye geldiğimizi, başarılarımızı hepiniz biliyorsunuz fakat  biz bununla yetinmiyoruz, yetinmeyeceğiz. Gerek tarım gibi hayati alanlarda gerekse sanayinin alt sektörlerinde atılacak adımlarımız var.Milli ve yerli üretim öncülüğünde yapısal temellerimizi daha da güçlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Varank, bakanlık olarak, seracılık yatırımlarını desteklemek için önemli bir adım attıklarını dile getirdi.
25 dekarlık modern seracılık yatırımlarının da bundan böyle öncelikli yatırım teşviklerinin cazip imkânlarından yararlanabileceğini kaydeden Varank, " Bölgesel teşviklerimizde de yine seracılıkla ilgili iyileştirmeler sağladık. Sera yatırımı yapmak isteyenler için Eskişehir'in de dâhil olduğu gelişmiş bölgelerde asgari arazi kapasitesini 40 dekardan 20 dekara indirdik. Bu fırsatlardan hem yerli hem de yabancı yatırımcıların en iyi şekilde yararlanmasını arzu ediyoruz. Serakent tam da bu noktada büyük bir potansiyele sahip. Sanayisiyle parlayan Eskişehir'i tarımda da ülkemizin marka şehirlerinden biri yapma hedefindeyiz. Seracılığa sunduğumuz imkanlar sadece yatırım teşvikleriyle sınırlı değil."ifadelerini kullandı.

SERACILIKTA DİJİTAL TEKNOLOJİLERE DESTEK

Varank, "Dün KOSGEB yeni bir çağrıya çıktı. Akıllı dijital teknolojileri desteklemeye başladık. 
Bu teknolojileri geliştiren KOBİ'lere, ticarileşme ve uygulama desteği vereceğiz. Bunun yanı sıra, üretim sürecini dijitalleştirmek isteyenleri de teşvik edeceğiz. Akıllı seracılık sistemleri ve yazılımlarını geliştiren şirketleri de bunları kullanacak firmaları da bu çağrımız kapsamında,  desteklemiş olacağız. Böylece seracılıkta akıllı dijital teknolojilerin, uygulanmasını ve yaygınlaşmasını istiyoruz. Çünkü teknolojiyi daha etkin kullanarak, sera üretiminde verimi ve kaliteyi artırmamız mümkün." değerlendirmesinde bulundu. Varank, Serakent projesinin 8 yıllık yoğun bir Ar-Ge çalışmasının ürünü olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin en büyük özel araştırma laboratuvarlarından birinin bu başarının mimarı olduğunu dile getirdi.

Bu tesis sayesinde şirketin ürettiği Ar-Ge çıktılarının ticarileşeceğini anlatan Varank, "Bakın burada entegre bir sistem kuruluyor. Yani herhangi bir yatırımın çıktısı, başka bir yatırımın girdisi olma özelliğini taşıyor. Sıfır atıkla çalışan koca bir ekosistemden bahsediyorum.  Dolayısıyla, ekolojik dengenin sürdürülebilirliği ve kaynak verimliliği açısından örnek alınacak bir projeyle karşı karşıyayız. Firmanın başarısında, gururla ifade etmeliyim ki bakanlığımızın destekleri önemli bir rol oynadı.  TÜBİTAK, bugüne kadar şirketin 18 farklı projesine destek sağladı. Yıldız Teknopark'ta faaliyet gösteren firma, 8 yıldır teknoparklardaki SGK prim desteği ve vergi muafiyeti avantajlarından faydalanıyor. Bazı destekleriyle KOSGEB de yine bu firmamıza yardımcı oldu."
Varank, şirketin yeni başlattıkları sanayi doktora programının da aktif kullanıcısı olduğu bilgisini de paylaştı.

 "FİKİR GELİŞTİRENİN VE ÜRETENİN HER ZAMAN YANINDAYIZ"

İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle 26 doktora öğrencisinin yetiştirilmesi için firmaya destek sağlayacaklarını aktaran Varank, "Sanayi-üniversite iş birliğiyle toplamda 517 sanayide doktora öğrencisi yetiştireceğiz ve bunların istihdam edilmelerini sağlayacağız. Eğitimleri boyunca bu öğrencilerimiz, aylık 4 bin 500 lira burs alacaklar. Bu bursun yüzde 25’i firma tarafından karşılanacak. Bu araştırmacıların mezuniyet sonrasında, şirket bünyesinde istihdamı sağlanacak. Bakanlık olarak üretimin Ar-Ge'sinden tutun da ticarileşmesine kadar olan her aşamasını destekliyoruz. Her zaman fikir geliştirenin ve üretenin yanındayız. Attığımız adımların Serakent projesi gibi projeler ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Hedefimiz reel sektörün farkındalığını Ar-Ge konusunda yukarılara çekerek, Mir Ar-ge gibi firmalarımızın sayısını artırmak. Şurasını kesin olarak biliyoruz ki Ar-Ge öncülüğündeki üretim, rekabet artışı ve katma değer olarak ekonomiye geri dönüyor. Bu da istihdamı ve güçlü büyümeyi beraberinde getiriyor."
Varank, hizmetlerin en güzellerini, 17 yıldır hiçbir ayrım gözetmeksizin kazandırmanın gayreti içinde olduklarına dikkati çekti.