İSTANBUL (AA) - Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdür Yardımcısı olan Bahar Güçlü, "Gümrük Birliği sadece ticaretin gelişmesi açısından değil, aynı zamanda birçok alanda Türkiye'deki ekonomi ve yatırım ortamının yasal altyapısını oluşturan alanlarda da çok önemli gelişmeler sağlanmasına imkan tanıdı. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda KOBİ'lerin aktif yer alması önemli." şeklinde konuştu.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda "KOBİ'ler İçin Gümrük Birliği" konusu tartışıldı. KOBİ'lerin Türkiye ve AB arasında süren Gümrük Birliği anlaşması güncellenme sürecinde aktif rol eidinmesi ve bu süreçten azami fayda sağlamaları maksadıyla faliyete geçirilen "Gümrük Birliği'nin KOBİ'lerin Rekabetçiliğini ve Adil Ticaret Gücünü Yükseltme Hedefiyle Güncellenmesi" projesinin kapanış etkinliği yapıldı.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdür Yardımcısı olan Bahar Güçlü, çalışmanın TÜRKONFED tarafından gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekerek, son 10 senelik trendde ihracatta KOBİ'lerin payının yüzde 55 ila yüzde 60 arasında değiştiğini belirtti.

İhracatınoldukça önemli bir kısmını gerçekleştiren özel sektör temsilcilerinin süreçte aktif şekilde yer almasının mühim olduğunun altını çizen Güçlü, şöyle konuştu:

"Gümrük Birliği yürürlükte olduğu yıllar boyunca Türkiye-AB ticari ve ekonomik ilişkilerine, taraflar arasındaki entegrasyonun gelişimine çok önemli katkı sağladı. 2018 yılında 165 milyar dolara ulaşan bir ticaret hacminden bahsediyoruz ancak Gümrük Birliği, sadece ticaretin gelişmesi açısından değil, aynı zamanda birçok alanda Türkiye'deki ekonomi ve yatırım ortamının yasal altyapısını oluşturan alanlarda da çok önemli gelişmeler sağlanmasına imkan tanıdı."

Güçlü, Türkiye ile ilişkilerin gelişmesinin AB tarafından da önemli olduğunu dile getirerek, tüm gelişmeler doğrultusunda, Gümrük Birliği'nin hem günümüz şartlarına uydurulması hem de Gümrük Birliği'nde işleyişin iyileştirilmesi  amacıyla  güncelleme sürecinin başlatıldığını söyledi.

Gerekli güncellemenin yapılmasının her iki taraf için de kazan-kazan ilişkisi yaratacağını kaydeden Güçlü, AB'ye olan entegrasyonun daha da ileri taşınacağı bir paket üzerinde uzlaşıldığını, bu anlamda çalışmaların sürdüğünü belirtti.