Türkiye ekonomisinin lokomotifi, can damarı olarak nitelendirilen KOBİ’lere, bankaların yanı sıra birçok kurum ticari kredi sağlıyor. 

KOBİ destek kredisi çerçevesinde sunulan bu kredilere, ticari levhası bulunan bütün işletmeler başvurabiliyor. 

Söz konusu krediden, yıllık bilançosu 1 milyon TL’yi aşmayan ve en fazla 10 çalışanı bulunan mikro ölçekli işletmeler, yıllık bilançosu 8 milyon TL’nin altın olup en fazla 50 çalışana sahip küçük ölçekli işletmeler ve bilançosu 40 milyon TL’yi geçmeyen ve maksimum 250 çalışanı bulunan orta ölçekli işletmeler faydalanabiliyor.

KOBİ’lerin işlerini büyütmek, yatırım yapmak ve ticaretlerini artırmak üzere ilk olarak bankalara kredi başvurusunda bulunabiliyor.

BAŞVURUDA NELERE DİKKAT EDİLİYOR?

Kredi başvurusu yapan ticari işletmelerin öncelikle KOBİ grubunu belirleyen bankalar, işletmenin faal olarak faaliyetlerde bulunması, KOBİ şartlarına uyması gibi hususlara dikkat eder.

İşletmenin bankalardaki ödeme devamlılığı, ödeme konusunda sorun yaşamaması gibi özellikleri kapsayan kredi notunun yüksek olması önem taşır.  

Bankalar ticari işletmelerin son 1 yıllık mali tablo ve bilançolarını kontrol ederek kredinin miktarına karar verir. Bankanın söz konusu veriler doğrultusunda uygun gördüğü krediler ile ticari işletme sahipleri işleri için gerekli finansmanı elde etme imkanı bulur.