ANKARA (AA) - KOBİ’lerin (Küçük ve orta ölçekli işletmelerin) en önemli sorunlarının başında, krediye erişim ve tahsilat geliyor. KOBİ’lerin krediye erişimi noktasında, TOBB’un (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) finans sektörüyle diyalog girişimleri sürüyor. KOBİ’lerin, finansmana erişiminin bu denli sıkıntılı olduğu bir süreçte, bir de tahsilat problemi yaşamasınlar diye, Devlet Destekli Alacak Sigortası 1 Ocak'tan itibaren sisteme giriyor.
Milli bir sistem kabul edilen uygulamada, KOBİ’lerin tahsilat problemi yaşaması durumunda, alacaklarının önemli bir bölümü, Devlet Destekli Alacak Sigortası Havuzu’nca karşılanacak.

TÜM KOBİLER ALACAKLARINA GARANTİ ALACAK MI?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ’ler için çıkarılan, Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası hakkında, Twitter hesabından açıklama yaptı. Bakanlıkça kurulacak havuzda, KOBİ’lerin alacağının garanti altına alınacağını belirten Albayrak, 
“KOBİ’lere tahsilat garantisi veren sistem, ilk etapta, mikro ve küçük ölçekli işletmeler için uygulanacak. Kapsama alanına alınacak KOBİ’ler, risk analiziyle belirlenecek.

KOBİLERİN RİSKLERİ 3. KİŞİLERE AÇILACAK MI?

Sistemin işletimi Halk Sigorta’ca yapılacak. İşletim sisteminin altyapısını Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) sağlayacak. KOBİ’lere, tahsilat garantisi veren poliçeleri ise sisteme alınan sigorta şirketleri satacak.
Bu çalışma sırasında, KOBİ’lerle ilgili risk analizinden elde edilecek, skor sisteminden, prim teminat rakamlarına kadar ki bilgi, sigorta şirketlerinin erişimine açılacak.

POLİÇE BEDELİ PEŞİN Mİ?

Poliçeler, üç ay, altı ay ve 1 yıllık vadeli satılarak, riskleri teminat altına alacak. KOBİ’ler, poliçeyi taksitle alabileceği gibi, yüzde 10 indirimle peşin de alabilecek.