LEFKOŞA (AA) - Bilinçli tarım uygulaması sayesinde KKTC'de patates verimi iki katına çıktı.

GÜBRETAŞ tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, GÜBRETAŞ'ın KKTC'de Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın destekleri ve Kıbrıs Zirai Levazım Kooperatifi ile başlattığı güç birliği sayesinde KKTC'de tarımsal verimliliği artıracak bilinçli tarım faaliyetleri yapılıyor.

Bu bağlamda 2019 yılı sonbaharında planlaması yapılan model üretim alanlarından birinde patates hasadı yapıldı ve daha fazla verim elde edildi.

Toprak analizine dayalı bilinçli tarım teknikleri ve dengeli bitki besleme programının uygulandığı deneme ekiminde, yüzde 40 daha az taban gübresi kullanılmasına rağmen dönüm başına 7 bin 500 kilogram kumpirlik patates hasadıyla bölge ortalamasının iki kat fazla verim elde edildi.

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı olan Dursun Oğuz, konuya ilişkin değerlendirmesinde, KKTC'nin kalkınmasına fayda sağlayacak tarımsal üreticilerin hem kaliteli ürün üretmesi hem de bu ürünlerin pazarlanması ve daha fazla gelir edilmesinin temel önceliklerinden biri olduğunu söyledi.

Bu hedef uyarınca Türkiye ile tarım sektöründeki iş birliğini geliştirmek için Kıbrıs Zirai Levazım Kooperatifi, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve GÜBRETAŞ arasında önceki senelerden beri yürütülen mevcuttaki çalışmaları yeni projelerle daha ileri götürmek için desteklediklerini beirten Oğuz, şöyle devam etti:

"Bu amaçla geçtiğimiz yıllarda çiftçi eğitim toplantılarıyla KKTC'de başlatılan bilinçli tarımı yaygınlaştırma faaliyetlerine büyük önem vermekteyiz. Geçen yaz yapılmasını kararlaştırdığımız ve tarımı geliştirme çabalarının bir yansıması niteliğindeki bir patates model alan uygulamasından bu yıl çok yüksek verim ve kalite elde edilmesi bizi çok memnun etti. Bu sonuçlar, yeni dönemde Kuzey Kıbrıs'taki tarımsal üretimin ekonomik kalkınmaya katkısı açısından umut verici örneklerdir.

Özellikle Türkiye'nin destekleriyle hayata geçmekte olan sulama projeleri sayesinde önümüzdeki yıllarda Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik büyümesinde tarımın payı ve önemi daha da artacaktır. Bu nedenle ülke tarımına, tarımda ürün çeşitliliği ile kalitesinin artırılmasına ve çiftçilerimizin gelirlerine fayda sağlayacağını düşündüğümüz bilinçli tarım faaliyetlerine desteğimizi artırarak sürdüreceğiz."