Global ölçekte etkileri her geçen gün daha fazla hissedilen küresel ısınma sorunu nedeniyle Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde su kaynakları azalmaya başladı. Bu azalma doğrultusunda gelecekte yaşanması muhtemel kıtlık soruna karşı çözüm üretmek için kolları sıvayan Tekfen Tarım, olası bir kıtlık sorunu riskine karşın arpa bitkisini ıslah edeceğini açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce, “Küresel ısınmayla birlikte baş gösteren küresel iklim değişikliği göz önüne alındığında, gelecekte birçok farklı yaşanması muhtemel iklim senaryosuna göre önlemler alınmalı. Biz de Tekfen Tarım olarak farklı ıslah programlarının Türkiye’de geliştirilmesi yönünde ilk çalışmalardan birine imza attık.” dedi. İnce ayrıca, Avrupa Birliği (AB) bünyesinde desteklenen, olası kıtlık ve kuraklık sorunlarına karşı arpa tohumu ıslahı projesinde yer alan tek Türk firması olduğunu da sözlerine ekledi.

TEK TÜRK FİRMA TEKFEN

Tekfen Tarım’dan gelen açıklamasına göre, uluslararası GENDIBAR arpa ıslahı projesi içerisinde çalışacak tek Türk firmanın Tekfen Tarım olduğu bilgisi verildi. Akdeniz Bölgesi Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı (The Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area – PRIMA) bünyesinde hayata geçecek projede Tekfen Tarım, Adana Agripark Ar-Ge Merkezi Tesisleri’nin yanı sıra altı farklı ülkeden üniversite ve araştırma enstitüleri de bulunuyor. 

İLK ULUSLARARASI AR-GE PROJESİ

2018 yılının son günlerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Ar-Ge Merkezi yetkisi ve belgesini alan Tekfen Tarım Adana Agripark Ar-Ge Merkezi, uzun süredir insanlığın yiyecek ve içecek ihtiyaçları için fazlasıyla önemli olan mısır, çeltik ve buğday gibi bitkilerin ıslahı için de çalışmalar yürütmekteydi. PRIMA Projesi dahilinde, akademik kuruluşlar ile araştırma enstitülerinin yanı sıra, yalnızca Tekfen Tarım gibi ticari faaliyetleri de olan bir kuruluşun, kendi bünyesindeki Ar-Ge merkeziyle projede yer alıyor olması, Agripark yetkinliklerinin ‘araştırma kuruluşu seviyesinde’ küresel arenada tescili anlamına da gelmekte. Proje, bir yandan da Tekfen Tarım’ın bağlı olduğu Tekfen Holding’in uluslararası ilk Ar-Ge projesi olmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.