Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) tarafından video konferans aracılığıyla düzenlenen “Kısa Çalışma Ödeneği” konulu bilgilendirme seminerinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Emekli Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu merak edilen soruları cevapladı.

Son değişiklikler ışığında kısa çalışma uygulamasına ilişkin bilgiler veren İnciroğlu, 2020 yılında en düşük aylık kısa çalışma ödeneğinin 1.752,40 TL, en yüksek aylık kısa çalışma ödeneğinin ise 4.380,99 TL olarak belirlendiğini söyledi.

İnciroğlu, ödenek ile ilgili detaylar hakkında ise şunları söyledi...

BAŞVURULAR AÇILDI

Ekonomik kriz dönemleri ile zorlayıcı sebeplerle işçilerin işten çıkarılması ya da ücretsiz izne çıkarılması yerine, onları istihdamda tutarak sınırlı da olsa bir gelir güvencesi sağlamayı amaçlayan kısa çalışma, normal çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması olarak tanımlanıyor. 

Bu kapsamda Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu’nun 16 Mart 2020 tarih ve 31 sayılı kararı ile “Koronavirüs salgını (COVİD-19), dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep” olarak kabul edilerek kısa çalışma ödeneği için başvurular açıldı.

KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

İşverenler, kısa çalışmaya, işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin en az üçte bir oranında azaltılması veya işyerinde süreklilik koşulu aranmaksızın en az dört hafta süreyle faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması hallerinde başvuruda bulunabiliyor.

Kısa çalışma ödeneği alacak işçinin, kısa çalışmaya başladığı tarihten önceki son 60 gün hizmet akdine tabi çalışmış olması ve son üç yıl içinde 450 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekiyor.

ÖDENECEK MİKTAR NE KADAR OLACAK?

İşverenler, şartlara uygun olmaları durumunda ödeneğe başvuru yapabiliyor.

Kısa çalışmaya başvuru usullerini eksiksiz olarak yerine getirenler için günlük kısa çalışma ödeneğinin miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçmemek üzere, sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının ise yüzde 60’ı olarak belirlendi.

Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma süresi kadar olup, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde, çalışılmayan süreler için aylık olarak hesaplanıyor.

Ödenek, her ay işçinin İBAN hesabına ödeniyor.

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayınız:
Kısa Çalışma - Sunum_GÜNCEL.pdf