Tarım ve Orman Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Kırsal Kalkınma Programı ile sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması, üretici birlikleri ve aile işletmelerinin üretim kapasitesinin ve kırsal iş gücünün istihdam edilebilirliğinin artırılması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi planlanıyor. Yoksullukla mücadelenin yanı sıra kırsal toplumun düzenli ve yeterli gelir olanaklarına kavuşturularak refah düzeyinin artırılması, nüfusun kırsalda tutundurulması hedefler arasında yer alıyor.

Projeyle doğal kaynaklar ve çevrenin korunması da dikkate alınarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarım-sanayi entegrasyonunun geliştirilmesine katkı sağlanması amacıyla küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi sağlanacak. Tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi için faaliyetler yürütülmesi amaçlanıyor.

Program çerçevesinde sağlanan kalkınma destekleriyle yapılan yatırımlar sayesinde kırsalda istihdamın bu sene sonuna dek 200 bini geçmesi düşünülüyor. 2023 yılında 209 bin 500'ü geçerek 210 bine yaklaşması öngörülen istihdamın, 2024 senesinde ise 217 bine ulaştırılması planlanıyor.

KIRSAL KALKINMAYA YÖNELİK DİĞER ÇALIŞMALAR

Kırsal Kalkınma Programı kapsamında üreticilere çeşitli konularda kurslar verilmesi amaçlanıyor. Yalnızca 2022'de 16 bin 500 çiftçinin bu kurslara katılması, senelik sayının 2024'te 18 bin 500'e ulaşması öngörülüyor. El sanatları eğitim merkezi müdürlüklerinde açılan kurs sayısının ise bu sene 650'ye, 2024'te 890'a ulaşması bekleniyor.

Bu sene bir tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesinin hayata geçirilmesi planlar arasında yer alıyor. 2024 yılına dek ikinci bölgenin de oluşturulması bekleniyor. Kadın çiftçilere yönelik gerçekleştirilen proje sayısının toplamda bu dönemde 200'den 270'e çıkması hedefleniyor.

TARIMDA ÇEVRE DOSTU VE EKONOMİK ÇÖZÜMLER TARIMDA ÇEVRE DOSTU VE EKONOMİK ÇÖZÜMLER

Kırsal kalkınma desteklemeleri kapsamında bu sene, gelecek sene ve 2024'te 2'şer bin tesis kurulması ve toplamda üç yılda 6 bin tesis inşası amaçlanıyor. Tarımsal danışmanlık hizmeti alan işletme sayısının toplamda bu yıl 271 bine, 2024'te ise 451 bine yükselmesi planlanıyor.

Bilecik, Düzce, Elazığ, Silifke-Mersin, Kastamonu ve Sivas'tayer alan el sanatları eğitim merkezi müdürlüklerinde, ağaç oymacılığı, taş ve gümüş işlemeciliği, halı-kilim ve bez dokumacılığı ile konfeksiyon gibi konularda uzun vadeli kurslar gerçekleştiriliyor.

Kadın çiftçilerin istihdam edilebilmesi, girişimcilik kapasitelerinin artırılması ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması maksadıyla çeşitli programlardan meydana gelen Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi ile muhtelif illerde Kız Kardeşim Projesi sürüyor. Üreticilerin coğrafi işaret konusunda bilgilendirilmesi yanında ürünlerini pazarlama olanaklarının artırılmasına yönelik de çeşitli çalışmalar yapılıyor. (AA)