Gloabl markaların tedarikçisi olan Kipaş, yıllık 80 milyon metre kumaş ve günlük 330 ton iplik üretimi yapan Kipaş, 450 milyon doları aşan cirosu ile 6 bin 500 kişiyi istihdam imkanı sağlıyor. 
Çevre dostu üretim yöntemleri ve geri dönüşümde son teknolojiler ile atık ve kirlilikle mücadele ettiklerini söyleyen Kipaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kipaş Tekstil Genel Müdürü Halit Gümüşer, moda endüstrisinde olumlu bir etki yaratmakta kararlı olduklarını belirtti. Bugün itibariyle üretimin yüzde 60'ını sürdürülebilir kaynaklarla yaptıklarına dikkat çeken Gümüşer, 2025 yılında yüzde 100 sürdürülebilir kaynaklarla üretim hedeflediklerini vurguladı.
Geleceğe dönük bir moda endüstrisi oluşturmaya yardımcı olmak için üretimde kaynak kullanımını azaltmak istediklerini aktaran Gümüşer, yeniden kullanma ve geri dönüştürme stratejisi ile endüstriyel atık miktarını azalttıklarını söyledi. Sürdürülebilir bir tekstil üretimi için birçok hammadde üretici ve moda markası ile işbirliğine imza attıklarını ifade eden Gümüşer, Bununla birlikte tekstil üretiminin döngüsel hale gelebilmesi için dünyanın önde gelen vakıflarından Ellen MacArthur’un Jeans Redesign projesine katılan ilk Türk kumaş üreticisi olduklarını belirtti. 

ÇEVRESEL KİRLİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Ar-Ge ekibi ile iplik ve kumaş üretiminde yeni ve sürdürülebilir tekniklere odaklandıklarının altını çizen Gümüşer, bu bağlamda Green Point olarak adlandırdıkları yaklaşımla doğaya zarar vermeden üretim yaptıklarını ve çevresel kirliliğin önüne geçtiklerini kaydetti. Üretim sırasında ihtiyaç duydukları buharı üretirken doğaya salınan karbondioksiti nötrlemek için inovatif çalışmalar yürüttüklerini de aktaran Gümüşer, bu çalışma sayesinde kömür ve doğal tüketimi sonucu çıkan karbondioksiti, bacada tekstil atık suyuyla yakalayarak yüzde 70 oranında karbon salımını düşürürken, mevcuttaki yüksek bazik özelliği bulunan atık suyu da bu yöntemle nötralize edebildiklerini söyledi. 

1500 TON SU GERİ KAZANILDI

Tekstildeki yoğun su tüketimini azaltmak ve Ceyhan Havzası üzerinde su kirliliğini önlemek için adım attıklarını dile getiren Gümüşer, 2020’de tamamlanan yeni atık su arıtma tesisi yatırımıyla mevcutta istenilen atık su deşarjı limitlerini yüzde 300 iyileştirerek deşarj yaptıklarını ifade etti. Denim üretimi sırasında yoğun atık suyun geri kazanılması için yürütülen projede günde ortalama 1500 ton suyu geri kazandıklarına dikkat çeken Gümüşer, bunun da yaklaşık 10 kişinin günlük  su tüketimine eş değer olduğunu belirtti.