NUR SULTAN (AA) - Dünya Bankası'nın yayınladığı  "Kazakistan'da İş Yapma Kolaylığı 2019" raporuna göre, ülkede iş ortamının iyileştirilmesine yönelik yapılan reformlar büyük ivme kazandı.

Yayınlann rapor, Dünya Bankası Küresel Göstergeler Departmanı Başkanı Rita Ramalho tarafından kamuoyuna açıklandı.

Raporda, Kazakistan'da iş ortamının iyileştirilmesine yönelik yapılan tüm reformların ivme kazandığına dikkat çekilerek, yapılan reformların girişimciliğin düzenlenmesi sisteminde bürokratik sorunları çözmeye yönelik olduğu vurgulandı.

Son 2 senede girişimcilik alanında yapılan yasal düzenlemeler neticesinde iş yapmanın daha kolay hale geldiğine dikkat çekilen raporda, Almatı'nın; elektrik şebekesine bağlanma, gayrimenkul ve inşaat ruhsatların alınması endekslerinde lider olduğu vurgulandı.

Başkent Nur Sultan'ın, elektronik prosedürlere ve elektronik devlete erişim sayesinde işletme tescili endeksinde birinci olduğunun altı çiizlen raporda, Doğu Kazakistan ve Pavlodar eyaletlerinin de gayrimenkul tescili endeksinde ilk sırada bulunduğundan bahsedildi. 

Hiçbir şehir ve bölgenin bahsi geçen 4 endekste lider olamadığı, en az bir endekste ise lider konumda yer aldığı açıklanan raporda, Dünya Bankası'nın ilk raporunu hazırladığı 2017' senesinden bugüne değin şehir ve bölgelerde iş ortamının daha da iyileştiği belirtildi.

2017 senesinden bu yana uygulanan 24 reformdan 8'inin, işletme tescil zamanının yarıya düşürülmesini sağladığı belirtilen raporda, elektrik şebekesine bağlantı endeksinde önemli reformlar yapıldığı ve tüm bölge ile şehirlerde elektrik kalitesi ve kesintisizliğinin attığı vurgulandı.

Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakan Yardımcısı Arman Djumabekov, rapora ilişkin olarak yaptığı açıklamada, ülkede iş ortamının iyileştirilmesi, bariyer ve iş ile ilgili maliyetlerin azaltılması amacıyla sistemli reformlar yapıldığını vurgulayarak, "böylece Kazakistan'ın, Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı raporuna göre, dünyanın ileri 30 reformcu ülkesi arasına girdiğini belirtti.