Kayseri Şeker, yılın ilk çeyreğinde aralarında Gürcistan, Filistin, Tanzanya ve Güney Kore'nin de bulunduğu 13 ülkeye ihracat gerçekleştirdi.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2020 yılında üretimde verimlilik sağlanınca 99 bin tonluk ihraç kayıtlı şeker üretimi gerçekleştiğini söyledi. Bunu yurt dışına satmak istediklerini söyleyen Akay, Tarım ve Orman Bakanlığının ihraç kayıtlı şeker üreten kuruluşlara üretimlerinin yüzde 50'ye kadar kısmı için ihracat izni verdiğini hatırlattı.

Bu oranın yüzde 60'a kadar çıkarıldığını belirten Akay, 59 bin ton gibi bir şeker ihracatı için izin aldıklarını ve son 3 aylık dönem içerisinde yoğun çalışmalar sonucunda dünyada 13 ülkeye şeker satışı gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Akay, "Kayseri Şeker'in gerek ürün kalitesi gerekse hizmet kalitesi bu ülkeler ve oradaki kuruluşlar açısından da oldukça cazip bulunuyor." dedi.

“25 MİLYON DOLAR DÖVİZ GİRİŞİ SAĞLANDI”

Akay, ilk defa Londra Borsası üzerinden Kayseri Şeker'in bu ülkelere şeker satma imkanı bulduğunu söyleyerek, Kayseri Şeker’in küresel dünyada ticareti içerisinde yer alan bir şirket haline geldiğini belirtti.

Bu durumu önemsediklerini söyleye Akay, “Bunun burada kalmasını da istemiyoruz. Bunu geliştirmek istiyoruz. Bu sene şartlar hem üretim, pazar hem de dünyadaki fiyatlarla Türkiye'deki fiyatların birbirine yakınlaşması açısından olumlu hale geldi ve biz de böyle bir başarıyı ortaya koymuş olduk. Dövizin aslında kıt olduğu dönemde 25 milyon dolar gibi bir döviz girişi sağlamış olduk. Elimizde hala satılabilecek şeker var. Tarım ve Orman Bakanlığımız izin verecek olursa onları da satma konusunda imkanlarımız var." dedi.

BORSA İSTANBUL’DA YILDIZ PAZAR’DA YER ALACAK

Kayseri Şeker'in borsaya açılması için çalışmalara devam ettiklerini de aktaran Akay, yönetim kurulları ve sermaye yapısının ona göre düzenlendiğini söyledi.

Akay, "Aşağı yukarı 215 sayfa asıl, ekleri hariç izahnamemiz bizim danışma kuruluşumuz Halk Yatırım tarafından inceleniyor." dedi.

Sermaye piyasası kuruluna intikal edeceğini duyuran Akay, “Oradaki incelemeler de tamamlandıktan sonra mayıs ayında Borsa İstanbul'a Kayseri Şeker kote olacak ve Borsa İstanbul'da hisselerimiz alınıp satılır hale gelecek. Bunun için aşağı yukarı 106 milyon liralık bir halka arz gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Miktar önemli. Kayseri Şeker, Borsa İstanbul'da Yıldız Pazar'da yer alacak. “ dedi.(AA)