Özellikle iş güvenliği için kaynağın çok sağlam bir şekilde yapılması gerekir. İşte bu noktada devreye kaliteli ve kullanışlı kaynak makinesi devreye giriyor. İhtiyaçlarınızı belirleyip bu doğrultuda piyasada araştırma yaparak sizin için en uygun makineyi tercih etmeniz özellikle güvenlik açısından doğru bir karar olacaktır.

Bilhassa metal iş endüstrisinde çok önemli bir yere sahip olan kaynak makinesi listesinin ilk sırasında elektrik ile çalışan makine yer alır. Bu makinelerde, alaşım ve metalleri birleştirip birbirine kaynatabilmek amacıyla elektrik akımının verdiği ısıdan faydalanılır. Bu ısı, elektrik akımının zıt uçlarının birbirine yaklaştırıldığında elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşmesi sonucu ortaya çıkar. Enerji dönüşümü sayesinde kaynak için gereken ısı elde edilmiş olur.

Elektrikli makinelerin kullanımında yeterli elektriğin elde edilebilmesi amacıyla kaynak trafoları, kaynak jeneratörleri ve kaynak redresörleri kullanılır.  Kaynak trafoları sisteme alternatif akım sağlayan makinelerdir. Kaynak jeneratörleri bir kuvvet makinesi tarafından tetikleme yapılarak, kaynak için gerekli elektrik akımını üretir. Kaynak redresörleri ise akımın doğrultma işinin gerçekleştirilmesi için kullanılır. Yani alternatif akımın doğru akıma döndürülmesi işlemini yapan parçadır.

Elektrik makineleri iki şekilde üretilir:

  • Elektrik direnç kaynağı
  • Elektrik ark kaynağı

ELEKTRİK DİRENÇ KAYNAĞI OLARAK ÜRETİLEN KAYNAK MAKİNESİ

Elektrik akımı bir elektrik direnç devresinden geçtiğinde büyük bir direnç ile karşı karşıya kaldığında kuvvetli bir ısınma söz konusu olur. Uçlar kaynak tavına denk getirilerek bu ısıdan fayda sağlanır. Kaynamanın sağlanması için parçalar birbirine güçlü bir şekilde pres edilir. Bu işlemin sonucunda kaynama sağlanır. Bu prensip ile çalışan kaynak makinelerine elektrik direnç kaynağı adı verilir. Bu prensibe uygun olarak elektrik direnç kaynağının çalışabilmesi için alternatif akım kullanılır.

Üç çeşit elektrik direnç kaynağı makinesi bulunmaktadır:

  • Alın kaynağı
  • Punta (nokta) kaynağı
  • Dikiş (düz) kaynağı

ELEKTRİK ARK KAYNAĞI OLARAK ÜRETİLEN KAYNAK MAKİNESİ

Elektrik ark kaynakları elektrot ile birbirine eklenmesi gerçekleştirilecek parçalar arasında bir ark oluşturularak metallerin ve alaşımların birbirine kaynatılmasını sağlar. Burada bahsedilen ark oluşturulması aslında devreden bir çeşit kısa devre akımın geçirilmesi olayıdır.  Ark kaynaklarında kullanılacak olan akım sadece elektrik ark kaynak makinelerinden elde edilebilir. Şehir şebekesinden akım elde edilemez.

Elektrik ark kaynağı oluşturulurken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar sırasıyla şu şekildedir:

  • Kaynak yapılması gereken metallerin metal malzemelerin kalınlığı
  • Kaynak yapılacak aralık
  • Kaynak akımının amper cinsinden değeri
  • Elektrotun milimetre cinsinden kalınlığı
  • Metalin kat adeti
  • Maksimum ateşleme için gereken gerilimin volt cinsinden değeri

Bu konulara dikkat edilerek üretilen makineler her zaman için daha kaliteli ve güvenceli bir hizmet sunar.