Türkiye’nin Katar’a dış satımı 2018’de yüzde 62’lik büyüme ile 630 milyondan, 1 milyar 18 milyon dolara çıkarken, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında da, 10 basamak birden atlayarak 47. sıradan, 37. sıraya çıktı. 

2019’DA KATAR’A İHRACAT HEDEFİMİZ NE?

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ekim ayında 1.Uluslararası Ürün Fuarı’na Türkiye’nin 26 firma ile katıldığını anımsatarak, “Türkiye, bölgedeki fuarların da lokomotif gücü oldu. Katar’a 2019 yılı dış satımımızın da benzer bir şeklide, yüzde 50’lik artışla 1,5 milyar dolar seviyelerini aşacağını öngörüyoruz.” dedi.

KATAR DIŞ TİCARETİ TÜRKİYE LEHİNE 

Katar ile ticaret hacminin, artan bir ivme ile Türkiye lehine arttığı bilgisini paylaşan Eskinazi, “Geçen yılın 11 aylık döneminde, Katar’la ticaret hacmimiz, Türkiye lehine 691 milyon dolar artıdaydı. Bu durumu hazırlayan etmenlere baktığımızda, geçen yıl Katar’la, Serbest Ticaret Anlaşmasının, ticaret iklimini yeşerttiğini görüyoruz. 

EİB’İN KATAR’A İHRACATI NE KADAR?

Aynı dönemde Katar’a Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin gerçekleştirdiği dış satım; yüzde 44’lük artışla 60 milyondan 87 milyon dolara çıktı. 

KATAR TÜRKİYE’DEN EN ÇOK NE ALIYOR?

Katar’a en fazla dış satımı Kimyevi Madde ve Ürünleri sektörü 117 milyon dolarla yaparken, onu 100’er milyonluk dış satımla Çimento ve Elektrik-Elektronik sektörleri izledi. Demir ve demirdışı metaller sektörü 92 milyon dolar, Savunma sanayii sektörü 83 milyon dolar dış satıma kaynaklık etti.