Türkiye’nin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda yer alan Karsan, Amerika ve Avrupa’nın gerçek yol koşullarına hazır ilk Seviye 4 sürücüsüz otobüsü Otonom Atak Electric için İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile iş birliği anlaşması imzaladı.

PROJE GELİŞTİRME ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK

Aracın Ar-Ge faaliyetleri esnasında ilk siparişini  Romanya’dan alan firma,  üretime geçilmesinin hemen ardından Türkiye’de ilk olarak İTÜ'den talep gördü.

Firmanın 8 m sınıfındaki yüzde 100 elektrikli modeli Atak Electric üzerinde Karsan Ar-Ge ekibi ve ADASTEC’in flowride.ai yazılımını kullanarak ortaklaşa geliştirdiği araç, İTÜ'nün Ar-Ge faaliyetleri kapsamındaki proje geliştirme çalışmalarında kullanılacak.

Böylece, sanayi ve teknoloji firmaları ile akademinin, bilimsel derinliği ve ticari potansiyeli yüksek teknolojik ürünler ve hizmetler geliştirmeleri için de uygun ortam oluşturulacak.

"YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİNE YETİŞTİRECEĞİZ"

İmza töreni Karsan CEO’su Okan Baş, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve ADASTEC CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker'in katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Törende söz alan Karsan CEO'su Baş, geleceğin toplu taşıma araçları için düğmeye bastıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Otonom araçlar için bir ara istasyon olarak gördüğümüz elektrikli araçlarımız Avrupa’nın 30’dan fazla kentinde kısa sürede milyon kilometre yol katetti. Burada edindiğimiz deneyimden beslenerek, ADASTEC ile birlikte Otonom Atak Electric’i geliştirdik ve ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Romanyalı teknoloji şirketinden aldığımız siparişin ardından ülkemizin ilk otonom projesinde ise Türkiye’nin en saygın eğitim ve bilim kurumlarından biri olan İTÜ ile iş birliğine gidiyoruz." 

Bu çerçevede aracı 2021-2022 eğitim öğretim dönemine yetişmesi için üreterek üniversiteye teslim edilmesini hedeflediklerini söyleyen Baş, araçlarının üniversitenin Ar-Ge faaliyetleri doğrultusunda değerlendirilecek olmasının gurur verici olduğunu ifade etti.

"BAŞARI HİKAYESİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"

Günümüzde dijitalleşmenin kilit önem taşıyan, giderek önemi artan ve birçok endüstriyle entegre uygulama alanı bulunan bileşenlerinden birinin yapay zeka teknolojisi olduğunu belirten İTÜ Rektörü Prof. Dr. Koyuncu ise, bu teknolojiyi otonom araç uygulamalarında yoğun olarak kullanmanın ve insan kaynaklı hataları en aza indirgemenin mümkün hale geldiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Koyuncu, halihazırda bu teknoloji ile ilgili çeşitli çalışmalarının bulunduğunu, ancak gerçekleştirdikleri iş birlikleri sonucundaki Ar-Ge projeleriyle tamamen yerli ve milli bir teknoloji geliştirmenin yanında edindikleri tecrübelerle başka sektörlere bilgi ve deneyim sağlama şansını elde edeceklerini kaydetti.

Prof. Dr. Koyuncu, "Umuyorum ki üzerinde çalıştığımız proje, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin öncü mühendislik bakış açısıyla gelişecek ve bir başarı hikayesine dönüşecektir" şeklinde konuştu.

"DONANIMLI VE KATMA DEĞERİ BİLGİLER OLARAK KULLANILACAK"

ADASTEC CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker de, çalışmanın katma değerinin altını çizerek, İTÜ öncülüğünde böyle bir projeye imza atmaktan duydukları memnuniyeti ve gururu dile getirdi.

Otomotiv sektörünün, üretiminden satışına, finansal hizmetlerinden hizmet ve iş modellerine kadar, dünya üzerindeki her ülkenin en büyük sanayi ve hizmet sektörlerinden biri olduğunu kaydeden Peker, Ar-Ge çalışmalarından alınan verilerin paylaşımı ile akademik yayınların, otonom araçlarla ilgili sanayiden ve teknoloji firmalarından gelecek ürün ve iş gücü taleplerinin daha donanımlı ve katma değerli bilgiler olarak kullanılabileceğini ifade etti.