Bursa'da 55 yıldır minibüs, midibüs ve otobüs karoseri imal eden aile şirketi Uğur Karoser, pandemi nedeniyle işleri yavaşlayınca yöneldiği karavan üretimiyle istihdam ve ihracata katkı sağlıyor.

DÖRT AYDA DIŞ SATIM GERÇEKLEŞTİRDİ

Avrupa ve Amerika kıtaları için karoser üretimi gerçekleştiren ve pandemiyle birlikte yeni bir alana yönelen firma sahipleri  Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın organize ettiği ABD seyahatlerinde karavan fabrikalarını gezerek çekme karavan üretmeye karar verdi ve üç aylık Ar-Ge sürecinin ardından üretime başladı.

Karoser sektöründeki tecrübesiyle işe başlayan şirket, seri üretime başlamasının ardından dört ayda toplamda 14 ülkeye "Avrupa tip onay belgeli çekme karavan" ihracatı yaptı.

PERSONEL ALIMI İÇİN İŞ KURUMUNA BAŞVURDU

Türkiye'nin dört bir yanından gelen taleplere de yetişmeye çalışan şirket, karavan müşterilerine teslim tarihi olarak en erken üç ay sonrasına gün veriyor.

Bu süreçte istihdamını da artıran firma, 20 personel daha almak için Türkiye İş Kurumu'na başvurdu.

"ABD GEZİSİ DÖNÜM NOKTASI OLDU"

Firmanın sahiplerinden Uğur Sönmezyuva, AA muhabirine, aile şirketleriyle ilgili bilgi verdi ve süreçte yaşadıklarını anlattı.

Sönmezyuva "Pandemiden özellikle Avrupa ülkelerindeki turizm sektörü olumsuz etkilenince bu durum işlerimize kötü olarak yansıdı ve karavan sektörüne yöneldik. ABD gezisi bizim için dönüm noktası oldu. Çekme karavanla üretime başladık, daha sonra motokaravanı ürün gamımıza dahil ettik." diye konuştu.

"KARAVANİST FUARI İLE BAĞLANTILARIMIZI ARTIRDIK" 

Bilhassa çekme karavan tipine yoğun bir talep olduğuna dikkat çeken Sönmezyuva, Covid-19 nedeniyle izole ve bireysel tatile olan ilginin artmasının etkili olduğunu ifade etti.

En erken üç ay sonrasında sipariş teslim edebildiklerini kaydeden Sönmezyuva, "Çok hızlı gelişen bir sektör, ihracatı da çok iyi. ABD, İsrail, Mısır ve Katar başta olmak üzere 4 ay içinde 14 ülkeye ihracat yapabilir konuma geldik. Alt zeminimiz güçlü olduğu için sektöre hızlı bir giriş yaptık. Geçen ay İstanbul'da düzenlenen KARAVANİST İstanbul Karavan ve Ekipmanları Fuarı'na katıldık. Fuarın en çok ilgi gören firmaları arasındaydık. Fuar sayesinde yaklaşık 60 iş bağlantımız oldu." şeklinde konuştu.

"KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİK, YENİ İŞ OLANAKLARI OLUŞTURDUK"

Halihazırda 10-12 araç imal ettiklerini ancak bu sayıyı 22'ye çıkarmayı amaçladıklarını belirten Sönmezyuva, asıl hedeflerinin ise günde bir adet araçların çekme tipinden üretmek olduğunu vurguladı. 

Sönmezyuva, "Yıl sonuna kadar çok rahat şekilde bunu başaracağız. Böyle bir dönemde krizi fırsata çevirdik. Bu dönemde istihdamı artırdık. Birçok sektöre de yeni iş imkanı sunduk. Bilmediğimiz bir sektöre girdik ama bu alanda da emin adımlarla ilerliyoruz." dedi.

Özellikle kalifiye personele ihtiyaç duyduklarını ifade eden Sönmezyuva, 35 olan personel sayısını 44'e yükselttiklerini ve 20 kişi daha istihdam edeceklerini dile getirdi. (AA)