Kapasite kullanım oranlarını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kapasite kullanımlarındaki artışın, ihracat ve üretime yansımalarını beklediklerini ifade etti.

PINAR SU ATIK SU MİKTARINI YÜZDE 8 DÜŞÜRDÜ PINAR SU ATIK SU MİKTARINI YÜZDE 8 DÜŞÜRDÜ

YÜZDE 77,8 SEVİYESİNE YÜKSELDİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve KSO verilerine göre, nisan ayı kapasite kullanım oranlarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranının Nisan 2022'de Mart 2022'ye kıyasla 0,5 puan artarak yüzde 77,8 seviyesine yükseldiğini belirten Zeytinoğlu, oda olarak her ay düzenli olarak açıkladıkları Kocaeli imalat sanayi kapasite kullanım oranının ise nisan ayında yüzde 71,4 ile hem mart ayına hem de geçen yılın aynı ayına göre 0,4 puan arttığını bildirdi.

YÜZDE 58'İ KAPASİTE KULLANIM ORANLARINI ARTTIRDI

İlde nisan ayında sanayi kuruluşlarına yönelik gerçekleştirdikleri araştırmada şirketlerin yüzde 58'inin kapasite kullanım oranlarının arttığına dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, "Sektörlere baktığımızda kimya, makina, metal, elektronik, plastik ve kauçuk, nisanda kapasite kullanım oranlarını artıran sektörler olarak karşımıza çıkıyor. Kapasite kullanımlarındaki artışın, ihracat ve üretime yansımalarını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Kocaeli'nde yerleşik firmaların iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerine de değinen Zeytinoğlu, "Nisan ayı anketini yanıtlayan şirketlerin yüzde 20'si mayısta iç siparişlerinin arttığını belirtirken, yüzde 22'si siparişlerinin azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 58'inde ise sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. Ankete katılım sağlayan şirketlerin yüzde 17'si dış siparişlerinin mayısta arttığını belirtirken, yüzde 19'u azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 64'ünde ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır." bilgisini verdi. (AA)