İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Kapalıçarşı, bugünün küresel ticaret fırtınaları içinde bize doğru yönü gösteren şaşmaz bir pusuladır." şeklinde konuştu

İTO tarafından yayın hayatına kazandırılan "Geçmişten Geleceğe Kapalıçarşı" isimli çalışmanın tanıtımı, Tuluyhan Uğurlu'nun piyano resitalinin de yer aldığı organizasyonda gerçekleştirildi.

Kapalıçarşı'nın Nuruosmaniye ile Beyazıt kapıları arasında gerçekleştirilen etkinlikte söz alan Şekib Avdagiç, "Bana göre Kapalıçarşı, sadece bir çarşı ve sadece ticaretin kalbinin attığı bir merkez olmaktan çok öte, incelikli bir mimariyi, estetiği, zarafeti ve güzel sanatların her boyutunu simgeleyen bir eser." şeklinde konuştu.

Kapalıçarşı'nın, İTO'nun en büyük sorumluluk alanı olduğunu aktaran Avdagiç, "Kapalıçarşı'da Osmanlı'dan bugüne ulaşan farklı milletlere mensup, farklı inançlara sahip tüccarın alın teri ve pazarlama ruhu ile oluşan ortak bir ticaret ruhu vardır. Kapalıçarşı, ticaretin evrensel kurallarının bugün bile geçerli olacak şekilde yazıldığı, daha doğru bir tabirle anayasasının oluşturulduğu kutsal bir mekandır." dedi.

Avdagiç, tanıtımı yapılan kitapla Kapalıçarşı külliyatına çok boyutlu bir bakış açısı kazandırdıklarına değinerek, şöyle devam etti:

" 'Geçmişten Geleceğe Kapalıçarşı' kitabında tarihçiden sosyoloğa, iktisatçıdan edebiyatçıya kadar birçok yazarımızın uzmanlık alanlarından Kapalıçarşı'ya bakışlarını aksettiriyoruz. Onların yazdıkları da gösteriyor ki Kapalıçarşı bugünün küresel ticaret fırtınaları içinde bize doğru yönü gösteren şaşmaz bir pusuladır."

Yapılan yeni yatırımlar sayesinde İstanbul'un kısa bir zamanda farklı bir çehreye kavuşacağını dile getiren Avdagiç, Kapalıçarşı'ya gelen 3,5 milyon ziyaretçi sayısının en kısa zamanda 5 milyona çıkartmak için çalışacaklarını dile getirdi.

Avdagiç, devam eden restorasyonun bitmesininden sonra sahip oluğu güzelliğin üzerinde çok daha iyi bir noktaya geleceğini belirtti.

Yabancı turistlerin yüzde 60'ının uğradığı önemli bir nokta durunda olan çarşıda, halıcıdan dericiye, gümüşçüden kuyumcuya, çiniciden kumaşçıya kadar toplam 65 farklı iş kolunda esnaf fyer alıyor.