ANKARA (AA) - Bingöl’deki Yukarı Kaleköy Barajı, Çin’de gerçekleştirilen kongrede 2019 senesi baraj inşaatlarına yön veren ve ilham kaynağı olan projeler yarışmasında en iyi proje ödülünün sahibi oldu.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, Bingöl’ün Solhan ilçesindeki Murat Nehri üzerinde inşa edilen Yukarı Kaleköy Barajı ile HES projesi, Çin’de gerçekleştirilen "Uluslararası 8. Silindirle Sıkıştırılmış Barajlar Kongresi" sırasında düzenlenen "2019 Yılı Baraj İnşaatlarına Yön Veren ve İlham Kaynağı Olan Projeler Yarışması"nda birinci seçildi.

Ödül, Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan tarafından teslim alındı. Aydoğan, kongrede Türkiye'de DSİ tarafından geçmişten bu yana inşa edilen baraj projeleri ve tecrübeleri konusunda bir sunum yapıldı.

bahse konu olan barajın, ortalama 1 milyar 504 milyon 710 bin kilovatsaat elektrik üretimi ile 454 bin 595 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu elektrik ihtiyacını karşıladığı bildirildi.

Sadece konut elektrik tüketimi baz alındığında ise 477 bin 686 konutun elektrik enerjisi gereksinimin karşılayabilecek enerji üretimini gerçekleştiren barajın, Murat Nehri'nde projelendirilen en büyük elektrik üretim kapasitesine sahip santral olduğu açıklandı.