Kadir Has Üniversitesi ve Silivri Belediyesi, Silivri Teknoloji Geliştirme Bölgesi projesi için anlaşmaya vardı. Anlaşma kapsamında, üniversitenin Selimpaşa kampüsünde Silivri Teknopark kurulacak.

İSTİHDAM FIRSATLARI SUNULACAK, YATIRIM ALANLARI OLUŞTURULACAK

Protokol imza törenine; Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ar-Ge Kaynakları Direktörü Prof. Dr. Hasan Dağ, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve Belediye Başkan Yardımcısı Emre Sarısaltıkoğlu katılım sağladı.

Mülkiyeti Silivri Belediyesi’ne ait olan ve 49 yıllığına Kadir Has Üniversitesi’ne tahsis edilen 100.179,72 metrekare alanın öncelikle Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak tescil edilmesi ve bölgeye bir Teknopark kurulması hedefleniyor.

Proje ile üniversite, belediye ve sanayi kuruluşlarının rehberliğinde yürütülecek Ar-Ge çalışmaları doğrultusunda yeni istihdam fırsatlarının sunulması, gerek bölgeye gerekse ekonomiye katkıda bulunması ve farklı yatırım alanlarının oluşturulması amaçlanıyor.

“AR-GE'YE DAYALI BİR EKOSİSTEM OLUŞTURACAĞIZ”

İmza töreninde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, Selimpaşa kampüsünün teknopark olarak bölgeye ve Türkiye'ye hizmet verebilmesi adına ilk adımı birlikte attıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Durukanoğlu Feyiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

Silivri Teknopark'ın diğer teknoparklardan farklı olacağını belirten Prof. Dr. Durukanoğlu Feyiz, "Her şeyden önce burda Ar-Ge’ye dayalı son teknolojiyi ürün ve hizmetlerin geliştirileceği bir ekosistem oluşturacağız. Söz konusu ekosistem içinde bilhassa genç akademisyenlerin ve üniversite öğrencilerinin bilgi ve becerileri ile yenilikçi firmalar kurmalarına öncülük edeceğiz.Ek olarak burada cinsiyet ve fırsat eşitliğine destek çıkmak da en temel hedeflerimizden biri olacak. Girişimin ayrışan bir diğer özelliği ise, projenin bölgeyi çok iyi tanıyan ve ihtiyaçlara hakim olan bir yerel yönetim ile ortak yürütülmesidir. Böylece üniversite ile yerel belediye iş birliğine örnek teşkil etmiş olacağız. " 

"İHRACATA ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLANACAK"

Söz konusu iş birliği hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Hasan Dağ ise, Türkiye’de sayısı 90 civarında olan teknoloji geliştirme bölgelerinde Ar-Ge çalışmalarını yürüten şirket sayısının 6 bin 800'ü, istihdam edilen personel sayısının da 70 bini geçtiğini ifade ederek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın verilerini paylaştı.

Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren şirketler tarafından bin 332 patentin tescil ettirildiğini, 2 bin 937 patentin müracaat sürecinin devam ettiğini aktaran Prof. Dr. Dağ, üzerinde çalışılan 11 bin 200'den fazla projeden bugüne kadar 41 bin 520 projenin tamamlandığını, prototip ve lisans satışlarının ihracat rakamlarının ise 6,2 milyar doları geçtiğini söyledi.

Silivri Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin Türkiye'nin yüksek katma değerli ürün ve hizmetler yelpazesinin genişletilmesine katkı sağlamayı, dış satımda bu alanda katkıda bulunmayı ve nitelikli girişimcilerle personel sayılarını artırmayı hedeflerini dile getiren Prof. Dr. Dağ, yerli üretim ve gelişmeye hız verileceğini; ilçedeki ve çevresindeki girişimcilerin, bilhassa da kadın girişimcilerin teşvik edileceğini ve destekleneceğini kaydetti.

"TARIM TEKNOPARKI, TÜRKİYE'DE BİR İLK OLACAK" 

Konu hakkında görüşlerini paylaşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da teknopark ile bölgede yeni yatırım ve istihdam alanlarının oluşturulmasını ve bu sayede Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayarak Türkiye’de bir ilk olacak tarım teknoparkının da kurulacak olmasının önemini belirtti.

Tarım teknoparkı ile sektörün geliştirilmesine, çiftçilere ve hayvancılıkla uğraşanlara birçok konuda destek verilmesinin yanı sıra yeni stratejilerin üretilmesine imkan sağlanacağını söyleyen Yılmaz, ayrıca tarım teknoparkı ile genç çiftçilere ve kadın çiftçilere ayrı bir önem verileceğinin altını çizdi.

Volkan Yılmaz sözlerini, “Kadir Has Üniversitesinin 100 bin metrekare arazisinin 25 bin metrekarelik bölümünde de Silivri Belediyesi tarafından projelendirilen ve ilçede yaşayan vatandaşlarımızın bilabedel sosyal, kültürel ve spor aktivitelerini yapabileceği, kamuya açık bir tesis inşa edeceğiz. Çok kıymetli ve prestijli bir teknopark olacak!" diyerek noktaladı.
 

BAKANLIK AÇIKLADI: BİTKİ SEKTÖRÜNDE KEP DÖNEMİ BAKANLIK AÇIKLADI: BİTKİ SEKTÖRÜNDE KEP DÖNEMİ