KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) bünyesinde açılışı gyapılan jeotermal su destekli Ar-Ge serasından ilk ürünlerin alımına başlandı.

KAEÜ tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, "tarım ve jeotermal" alanındaki pilot projeler kapsamında "Termal Seralarda Kümelenme" projesi ile planlanan Ar-Ge serasına dikilen domates, hıyar ve Kaliforniya wonder biberi fidanları ilk meyvelerini verdi.

Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya başkanlığındaki heyet, termal sera alanında incelemeler yaparak gelinen son aşama hakkında proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak'tan bilgi edindi.

Başak, üretime başlanan 5 kompartımanda domates, hıyar ve kaliforniya wonder biberi yetiştirdiklerini, Ar-Ge serasının asıl amacının yüksek teknoloji kullanarak üretimde kalite ve verimliliği artırmak olduğunu isöyledi.

En az düzeyde kimyasal ilaç kullanarak zararlılarla mücadeleyi araştırdıklarını vurgulayan Başak, ilaç kalıntısının önüne geçecek yöntemler denediklerini belirtti.

Karakaya da öncelikle Kırşehir ölçeğinde bölgeyi kalkındırma ve yeni iş sahaları oluşturma çabası içinde olduklarını, Karakurt'ta yapılan ve 200 kişiye iş imkanı sağlayan serayla bu yolun açıldığını dile getirdi.

Bilimsel bilgi ve Ar-Ge çalışmalarının üreticinin ufkunu açacağını aktaran Karakaya, jeotermalin kullanıldığı sera fikrini katma değeri yüksek olan sağlıklı ürün yetiştirerek yerelden ulusala oradan da tüm dünyaya tanıtacaklarını, gelinen aşamada amaçlarının yüzde 70'ini gerçekleştirdiklerini söyledi.