İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Yusuf Baran, kampüslerindeki yaklaşık 180 bin metrekarelik alanın Cumhurbaşkanı kararı ile Bilişim Vadisi'nin "İzmir Teknoloji Üssü" ek alanı olarak belirlenmesine ilişkin "İzmir Teknoloji Üssü, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın her bölgesinden nitelikli beyinlerin göç edeceği bir destinasyon, uluslararası firmaların yerleşebileceği bir kampüs olacak." dedi.

"KARAR KURULUŞ HEDİYEMİZ GİBİ OLDU"

İzmir'in tarih boyunca bilim ve medeniyetin beşiği olduğunu anlatan Baran, şehrin günümüzde de  sahip olduğu üniversiteler, öğretim üyeleri, insan kaynağı, teknoparkları ile inovasyon, girişimcilik ve teknoloji kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirtti.

Projenin uzun yıllardır hayal edildiğini, 10 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla alınan kararda İzmir Teknoloji Üssü'nün kurulmasının onaylandığını aktaran Baran, enstitülerinin kuruluşunun 11 Temmuz 1992 tarihinde olduğunu anımsatarak "Bu kararı da kuruluş hediyemiz gibi aldık." diye konuştu.

"GÜÇLÜ BİR HAMLE OLARAK NİTELENDİRİYORUZ"

Dünyada yaşanan dijital değişim ve dönüşüme uyum sağlayamayan şirketlerin var olan güçlerini kaybedebileceklerini ifade eden Baran, "Veriler 2030 yılına kadar dijital dönüşümünü gerçekleştiremeyen dünyanın en büyük 500 firmasından yaklaşık yüzde 40'ının ilk 500'den çıkacağını söylüyor. Ülkeler için ihraç ettikleri ürünlerin kilogram başı fiyatı artık uluslararası arenada bir prestij meselesi." dedi.

Kuruluşlarının Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından nitelikli beyinlerin göç edeceği bir destinasyon, uluslararası firmaların yerleşebileceği bir kampüs olacağını kaydeden Baran, "İthalat-ihracat dengesini lehimize dönüştürecek, bilgi ve dijital çağın gereklerini üreten firmaların, girişimcilerin kendilerine yer bulabileceği, ülkemizin her anlamda kalkınmasına, ekonomik büyümesine yol açacak çok güçlü bir hamle olarak nitelendiriyoruz." diye konuştu.

Yeni teknoloji geliştirme bölgesinde yaklaşık 10 bin Ar-Ge çalışanının görev alabileceğini söyleyen Baran, senede milyarlarca dolar değer üretilerek bunun ihraç edileceğini dile getirdi.

"2023 HEDEFLERİNE ULAŞMADA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK"

Başvuru hazırlık sürecinden zaman kazanmak adına bölgede inşa edilecek binaların projelerine yönelik çalışmalara başladıklarını aktaran Baran, yapıların tamamlanmasının ardından hızlı bir şekilde dünyanın dört bir yanından nitelikli bir beyin göçünün bölgeye çekilmesini beklediklerini ve bu kapsamda uluslararası destinasyon olacağını öngördüklerini bildirdi.

Fikrini ürüne dönüştürmek, üründen şirketleşme, küreselleşme ve markalaşmaya gitmek isteyen girişimcilere destek verileceğini anlatan Baran, İzmir Teknoloji Üssü'nün Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılı hedeflerine ulaşmada büyük katkılar sunacağına inandığını vurguladı.

Üssün beşeri sermayenin yetiştirilmesinde de önemli bir rol üstleneceğini belirten Baran, projenin İzmir'e kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. (AA)