İZMİR (AA) - Tarım ve Orman Bakanı olan Bekir Pakdemirli, İzmir'in Dikili ilçesinde kurulacak olan Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi'nde 80 bin tonun üzerinde sebze meyvenin işleneceğini ve 3 bin 500 kişinin istihdam edileceğini açıkladı.

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ve Özgencil Grup iş birliğiyle İzmir'de bir otelde gerçekleştirilen 3. Ege Ekonomik Forum'da bir konuşma yapan Pakdemirli, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'ndeki fidan dikim etkinliğine dikkat çekerek çok güzel anların yaşandığına ve bu günde toplumun tüm kesimlerinin buluştuğana dikkat çekti.

Tarımla ilgili konuların artık siyasetten arındırılması gerektiğini söyleyen Pakdemirli, "(Tarım bitti, öldü, üretici böyle oldu) dediğiniz zaman bu işle uğraşanları da korkutuyorsunuz, kaçmalarına sebebiyet veriyorsunuz. Eksiklerimiz varsa bunları konuşalım ama bunları saygı ve sevgi içinde yapalım. Bunun üzerinden siyaset yapıp kimse kendi için rant devşirmeye çalışmasın. En son siyaset yapılacak konu budur, milli güvenlik meselesidir."  şeklinde konuştu.

Gelecek hafta Tarım Şurası'nı gerçekleştireceklerini, 15 senedir yapılmayan şurada tarımla ilgili tüm konuları derleyip toplayarak tartışacaklarını bildiren Pakdemirli, bu toplantıdan gelecek 5 sene için bir iş planı ortaya konmasını beklediklerini dile getirdi.

Türkiye'de gıda fiyatlarının, enflasyon sepeti içinde yüzde 20-25'lik payı alması nedeniyle sürekli gündemde olduğunu, gelecek 20 senede gıda üretimini yüzde 50-60 artırma zorunluluklarının bulunduğunu aktaran Pakdemirli, bunun bir yolunun kooperatiflerin güçlendirilmesinden geçtiğini söyledi.

Bekir Pakdemirli, "Avrupa'da 150 bin tane kooperatif var. 5,4 milyon çalışan var. Fransa'da 15 bin kooperatif var. Bu kooperatifler 86 milyar avro ciro yapıyor. Bizde Fransa ile hemen hemen aynı miktarda kooperatif var. Ama bizde 1 milyar lira ciro yapan kooperatif yok. Başarılı kooperatiflerimiz var ama bunları sayısını artırmamız lazım." şeklinde konuştu.