Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından bu yıl 13.’sü gerçekleştirilen Teknoloji Ödülleri’nde, İTÜ ve Triodor firmasının TAP projesi Orta Ölçekli Firma Ürün Kategorisi’nin kazananı oldu.

Sabancı Center’da düzenlenen törende bu yıl 8 kategoride 45 finalist proje yarışırken, “Üniversite-Sanayi İş birliği” kategorisinde TAP projesi ödül kazanan 11 projeden biri olmayı başardı.

İTÜ ve TRİODOR’UN AR-GE PROJESİ, OYUN ENDÜSTRİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sanem Sarıel ve ekibinin akademik danışmanlığında yürütülen, Triodor firmasının “TAP-Davranışsal Analize Dayanan Yeni Nesil Oyun Tasarımı Optimizasyon Platformu” projesi, video oyunlarında oyuncu davranışları doğrultusunda oyun hikayesi ve seçeneklerin şekillendiği teknolojinin yapay zeka metotlarını geliştirmeye imkan sağlıyor.

Yapay zeka tabanlı yeni nesil oyun yazılımının aldığı ödül ile ilgili konuşan Doç. Dr. Sanem Sarıel, Türkiye’de oyun endüstrisinin gelişmekte olduğunu ve video oyunlarına yönelik Ar-Ge çalışmalarının özellikle son yıllarda hız kazandığını belirtti.

Aynı zamanda İTÜ’de 2017’de Fen Bilimleri Enstitüsü’nde kurulan Oyun ve Etkileşim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı’nın da koordinatörlüğünü üstlenen Sarıel, söz konusu ödülün oyun endüstrisinin gelişiminin yanı sıra yeni kurdukları Yüksek Lisans Programında öğrenim gören öğrenciler için de motivasyon kaynağı olacağını ifade etti.

BİLGİLER, TRİODOR’UN DUSK RACER OYUNUNDAN ALINDI

Sarıel, Triodor’un Türkiye’nin önde gelen Ar-Ge merkezleri arasında yer aldığını, ortaklaşa geliştirdiği çalışmanın, firmanın TÜBİTAK-TEYDEB projesi çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Projede kendisinin yanı sıra doktora öğrencisi Akif Güneş ve yüksek lisans öğrencisi Gökhan Solak’ın da bulunduğunu kaydeden Sarıel, birlikte oyuncuların oyun sırasındaki olay ve eylem seçimlerine, sıralarına ve alışkanlıklarına göre kişilerin tiplerini tespit etmek amacıyla ihtiyaç duyulan yapay zeka yöntemlerini geliştirdiklerinin bilgisini verdi.

Sarıel ayrıca, projedeki oyun bilgilerinin Triodor tarafından geliştirilen Dusk Racer isimli mobil oyundan toplanan verilerle hazırlandığını da sözlerine ekledi.