İSTANBUL (AA) – Elektrik dağıtım alanında yeni bir projeye başladıklarını belirten İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Şeker, "Yapay zekâ ve büyük veriyi kullanarak bir öngörülü bakım teknolojisi geliştireceğiz. Böylelikle elektrik dağıtım şebekesinde arıza oluşmadan tespit edilip, önlem alınabilecek." İfadelerini kullandı.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Şeker,  toplumun her alanına enerji verimliliğinin yayılması gerektiğini ve bu konuda çeşitli yöntemlerle farkındalık oluşturulmasının şart olduğunu söyledi.
Farklı sistemlerle enerji şirketlerinin de önemli derecede verimlilik sağlayabileceğini kaydeden Şeker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 30,2 milyar dolar tasarruf sağlanacağını da belirtti.

Ekonomiye enerji verimliliğinin çok büyük bir katkısının olduğuna dikkati çeken Şeker, "Enerji verimliliği bir farkındalık işi. Hem devlet hem sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere bu farkındalığı oluşturmak hepimizin görevi. Milli değerlerimizi tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Halk bu yüzden çok iyi bilgilendirilmeli. Bu konuda üniversitelerin de rol oynaması gerekiyor. Enerji verimliliği üzerine üniversitelerin özellikle mühendislik fakültelerinde halka açık dersler konulmalı." değerlendirmesinde bulundu. Enerji verimliliğinin bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Şeker, Enerji verimliliğinin teknik boyutunda da İTÜ olarak çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Trakya Elektrik Dağıtım AŞ (TREDAŞ) ile İTÜ Rektörlüğü arasında bir protokol imzalandığını ifade eden Şeker, "Yeni bir projeye TREDAŞ ile imzaladığımız protokol çerçevesinde başlıyoruz. Buna öngörülü varlık yönetimi projesi diyoruz. TREDAŞ'ın elektrik dağıtım hizmeti sunduğu Trakya bölgesinden projeye başlayacağız. Türkiye genelinde daha sonra proje uygulanabilecek. Dağıtım şirketinin trafo, hat ve cihazlarının en güvenilir ve optimal olarak çalışmasını sağlayacak öngörülü bakım teknolojisi geliştirilecek. Yapay zekâ ve büyük veriyi kullanarak bir öngörülü bakım teknolojisi geliştireceğiz. Böylelikle elektrik dağıtım şebekesinde arıza oluşmadan tespit edilip, önlem alınabilecek. Bakımlar büyük verideki yapay zekâ yöntemlerinden çıkardığımız bilgiler doğrultusunda yapılacak. Bu şekilde enerjinin kesintisizliği ve verimliliği de sağlanabilecek. Sistemlere zamanında bakım yapıp, sistemin hiçbir kesintiye uğramadan çalışılabilirliğini sağlamak üzere hem donanımsal hem de yazılımsal bir proje olacak."ifadelerini kullandı.