İSTANBUL (AA) – Daha önce ihracat yapmamış ya da 100 bin doların altında ihracat gerçekleştirmiş KOBİ'lere, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İhracata İlk Adım Programı ile 4 ay süreyle danışmanlık yapacak "ihracat koçu" atanacak.
İstanbul Ticaret Odası, 5 ila 250 arasında çalışana sahip hiç ihracat yapmamış ya da 100 bin doların altında ihracat gerçekleştirmiş KOBİ’lerin ihracatçı olmaları için İhracata İlk Adım Programı’nın yeni etabını başlattı. Programa katılmak isteyen firmaların, 5 Mart'a kadar İTO'nun web sitesi olan ito.org.tr adresindeki başvuru formunu doldurmaları gerekiyor.

 "NE PAHASINA OLURSA OLSUN İHRACATI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ"

Yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye için tek çıkış yolunun ihracat olduğunu geçen yıl yaşanan ekonomik kıskaçtan sonra çok daha net şekilde görüldüğünü vurguladı.
İşletmeler için İhracatın rutin faaliyetlerinden biri haline getirilmesi gerektiğini belirten Avdagiç, şunları kaydetti:" Hem her türlü taarruza karşı hem de ürünlerimizin niteliğini, direnç gücümüzü ihracat artıracaktır. Ekonomide ihracat her derde devadır. Katma değer oluşturur, istihdam sağlar, hanelere refah getirir, fabrikaların çarklarını döndürür. İhracatı ne pahasına olursa olsun artırmak zorundayız. İhracat, birinci ligin kalıcı üyesi olmanın tek yoludur. Bu yüzden İhracata İlk Adım Programı’nı yenilenen içeriğiyle yeniden faaliyete geçirmeye karar verdik."

"FİRMALAR 4 AY DANIŞMANLIK HİZMETİ ALACAK"

Şekib Avdagiç, şimdiye kadar 246 firmanın yararlandığı, yenilenen etabı ile İhracata İlk Adım Programı içerisinde yer alacak firmalara uzmanlar tarafından yerinde danışmanlık hizmeti verileceğini bildirdi. Avdagiç, KOBİ’lere özel bu programda bir ihracat destek paketi sunduklarını da belirtti, ve konuşmasına devam etti; " Başvurular İTO'nun internet sitesinden yapılacak, buna göre de programa katılacak firmaları tespit edeceğiz. Daha sonra her 5 firmaya bir danışman olacak şekilde eşleştirme yapacağız. Firmalara her hafta 4 saat, kendi şirketlerinde danışmanlarımız, hizmet verecek. Böylelikle her bir firmanın 4 ay süresince 64 saat danışmanlık hizmeti alması sağlanacak." ifadelerini kullandı.

"İHRACATI, CEPHEDE SAVAŞMAK GİBİ GÖRÜNÜYORUM"

İTO olarak 2019'u "Ekonomimize Global Nefes: İhracat Yılı" olarak ilan ettiklerini hatırlatan İTO Başkanı Avdagiç,"Yaşam koçu gibi KOBİ'lere 'ihracat koçu' tayin ediyoruz. KOBİ’lerimize 'gel öğretelim, üret satalım' diyeceğiz. İhracatı, ben cephede savaşmak gibi görüyorum. Bundan dolayı bütün kuvvetimizle başarmak zorundayız. KOBİ'lerin yeni pazarlara açılmalarına, yeni bir yaklaşım ve anlayışla tekrar hayata geçirilen,  İhracata İlk Adım Programı ile katkıda bulunmak istiyoruz. Adeta ekeceğimiz tohumlardan ormanın en değerli ağaçlarını yetiştirmek istiyoruz."Avdagiç, bu programla ihracat tohumu ektiklerini, karşılığını da yeni ihracat rekorlarıyla ve daha çok Türk malının dış pazarda satılmaya başlanmasıyla alınacağını belirtti. Ayrıca bu proje ile iki hedeflerinin olduğunu bildirerek şunları kaydetti:"Üyelerimizin küresel rekabetin bir parçası birinci hedefimizdir. Sadece bulundukları ülke, il, için değil, tüm dünya için üretmesini istiyoruz. Çünkü biz artık rakiplerimizle karşılaşmaktan çekinmeyen bir üretim biçimine kavuştuk. 
Hiç ihracat yapmayan ya da ihracat yapmış ama ikinci ihracatını gerçekleştirmemiş işletmelerimize de ihracatın kapılarını aralamak, İkinci hedefimizdir.Programdan sonra ilk ihracatını yapan firmaya İTO Başkanı olarak Avdagiç, kendisinin de bir ödül vereceğini bildirdi.