İSTANBUL (AA) - İTO, 2018’de ihracatın yüzde 51’ini gerçekleştiren, İstanbul’un taşı toprağının altın olduğunu söyledi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Avdagiç, 2018 yılının ilk 11 ayı itibariyle, ihracatın yüzde 51’ini tek başına İstanbul’un gerçekleştirdiğini belirterek, İstanbul’un taşının altın olduğunu, rakamların da ortaya koyduğunu söyledi.

AVRUPA’NIN 3. TURİZM MERKEZİ İSTANBUL

Şekip Avdagiç, kurumlar vergisi mükelleflerinin, yüzde 37’sinin İstanbul’da olduğuna işaret ederek, “Avrupa’nın en fazla turist çeken üçüncü ve dünyanın dokuzuncu şehri de İstanbul” dedi.

İSTANBUL’UN SİNYALİ, TÜRKİYE’NİN ALARMIDIR!

İTO Başkanı, nüfusun yüzde 18’inin yaşadığı İstanbul’un, Türkiye ekonomisinin kalbi olduğu tespitini yaparak, “Rakamların ortaya koyduğu tablonun anlamı şu; İstanbul’da işler iyiyse, Türkiye’de de iyidir. İstanbul sinyal veriyorsa, bu Türkiye’nin de alarmıdır.”
İTO Başkanı, dünyanın sayılı metropollerinden İstanbul’un, ocak-kasım döneminde 12,3 milyon yabancıyı misafir ederken, aynı dönemde Türkiye’ye gelen 37,5 milyonluk turistin de yüzde 33’ünü tek başına çektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
“Bu dönemde, İstanbul’un firmaların ihracatı 78,2 milyar dolarken, 154 milyar dolarlık Türkiye ihracatının da, yüzde 51’i anlamına geliyor. 

İstanbul Havalimanı, 11 aylık aynı dönemde 94 milyon yolcuya ev sahipliği yaparken, 641 bin iç ve dış sefer yine buradan yapıldı. Türkiye çapında satılan 1,2 milyon konutun yüzde 17’si 207 bin konut İstanbul’da satıldı.

TÜRKİYE BANKALARINDAKİ MEVDUATIN YARISI İSTANBUL'DA!

Bankalardaki 2,1 trilyon TL mevduatın yüzde 43’ü ve 924 milyar TL’si İstanbul’daydı.
Türkiye’deki 2 milyon gelir vergisi mükellefinin yüzde 25’inden fazlası, 503 bin faal gelir vergisi mükellefi ile yine İstanbul’da.  
Milli gelirin yüzde 27’sini karşılayan İstanbul, Türkiye’deki her 10 şirketten dördünün kurulduğu yer.