İSTANBUL (AA) -  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Avrupa'da en ağır darbeyi alan İtalya'nın Türk iş dünyası ile iş birliğine ihtiyaç duyacağını belirterek, "İtalya, birçok ürün için vereceği fiyat oranlarını düzenleyecektir ve İtalya ile ekonomik ilişkileri güçlendirmek için bu kriz fırsata çevrilebilir." şeklinde konuştu.

Okyay, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, koronavirüs sürecinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İtalya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri masaya yatırdı.

En çok vaka görülen ülkeler arasında yer alan İtalya'nın bu kadar büyük bir küresel krize hazırlıklı olmadığını ile getiren Okyay, uzmanların, son yıllarda ekonominin kötüye gitmesi sonrası çoğu yetişkinin ailesiyle yaşamak zorunda olmasının salgının etkisinin artırdığını söylediğini dile getirdi.

İtalya'nın Avrupa'daki en fazla yaşlı nüfusa sahip ülke olmasının ekonomik ve sosyal etkiyi artırdığınının altını çizen Okyay, kademeli normale dönüş çerçevesinde kitapçı, çamaşırhane, kırtasiye ve çocuk kıyafeti satan dükkanların açılmasının ardından normale dönüşte ikinci aşamaya geçildiğini, mağazaların, restoranların, müzelerin, kuaförlerin ve ibadethanelerin tedbirli olacak şekilde yeniden açıldığını dile getirdi.

Okyay, sokağa çıkış kısıtlamaları ve izin belgesi uygulamasına son verildiğini, ülke içinde bölgeler arası seyahate 3 Haziran'dan sonra izin verileceğini kaydetti. Yeni bir dalga olmaması halinde İtalya'nın 2020 sonuna kadar kademeli şekilde kısıtlamaları kaldıracaklarını aktaran Okyay, "Ancak şu bir gerçek ki Avrupa'da salgından en olumsuz etkilenen ülkelerin başında İtalya geliyor." şeklinde konuştu.

DEİK Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Okyay, Türkiye-İtalya ticari ilişkilerinin yaklaşık 20 milyar dolarlık büyük bir hacme sahip olduğunu belirterek, "Önümüzdeki 10 yıllık dönemde karşılıklı iyi niyet ve projelerle de iki katına çıkabileceğini tahmin ediyorduk. Ama içinde olduğumuz pandemi işleri sıkıntıya soktu." dedi.

Başta AB ülkeleri olmak üzere Türkiye'nin önemli ihracat pazarlarında bu süreçte ciddi düşüşler yaşandığını dile getiren Okyay, sözlerini şöyle devam ettirildi.

"İtalya ile olan ticari ilişkilerimizdeki daralmanın, salgının başladığı ilk günden hazirana kadar artarak devam edeceğini öngördük. 9 Mart'ta karantinaya giren İtalya ile olan ihracatımız, martta yüzde 37,9, nisanda ise beklediğimiz üzere yüzde 51 oranında düştü. Hazirandan sonra da tamamen eskiye döneceğimizi söylemek zor.

Bu süreç illa geçecek. Ardında bizi bekleyen yeni düzene tüm sektörlerin kendini hazırlaması, daha güçlü bir şekilde bu düzende yer almak için sektörlerin eylem planlarını devreye sokmaları gerekiyor. Ancak bu şekilde İtalya ile olan ticari ilişkilerimizi kaldığı yerden devam ettirebiliriz."