İstanbul Üniversitesi bünyesinde 2011 yılında kurulan Hidrojen Enerjili Araç Takımı Hidroist, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Makina Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ve Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin yer aldığı 30 kişilik bir ekipten oluşuyor. 

Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nda yurt içinde birincilikleri bulunan ekip, 2012 yılında TÜBİTAK yarışlarında en iyi tasarım ödülünün sahibi oldu. Yurt dışında da Türkiye’yi başarıyla temsil eden Hidroist ekibi, 2015 ve 2016 yıllarında üst üste iki kez Avrupa beşinciliğini elde etti.  

SHELL-ECO MARATON 2019’DA YARIŞACAK

Shell-Eco Marathon yarışlarında teknik inovasyon konusunda da ödül kazanan ekibin takım kaptanı Yunus Ekmen, sponsorlukların her yıl değiştiğini belirterek şunları söyledi: “Daha önce dört kez katıldığımız Shell-Eco Maraton Avrupa yarışına hazırlanıyoruz. 2019 yılı Haziran ayında İngiltere’de düzenlenecek bu yarışa katılmak istiyoruz. Bu nedenle sponsorluk arayışımız devam ediyor. Özellikle malzeme ve araç ile ilgili sponsorluklar çok önemli oluyor.” 

Ekmen, aracın üzerindeki elektronik ve mekanik tasarımlarının kendilerine ait olduğunu dile getirerek, “Aracın yürür aksamını tasarlayıp sponsor desteği ile üretimini gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

Güneş ve rüzgar enerjisinden sonra geleceğin enerji kaynağı olarak adlandırılan hidrojen enerjisini Türkiye’ye getirmeyi amaçlayan Hidroist ekibi, hidrojen enerjisiyle çalışan yerli araçların üretimine katkıda bulunmayı hedefliyor.