İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Mayıs 2021'de 58,4'e yükselerek Türk imalat sanayi ihracatçılarının talep koşullarında belirgin bir iyileşmeye işaret etti.

EN YÜKSEK DEĞERLERDEN BİRİ OLDU

Söz konusu rakam, anket verilerinin başladığı 2002 yılından bu yana en yüksek değerlerden biri olarak kayıtlara geçti.

Rakamın, Haziran 2006'daki rekor düzeye oldukça yakın gerçekleştiği bildirildi.

Talepteki güçlü artışa paralel, bazı ana ihracat pazarlarının ekonomik faaliyetlerinde de önemli yükselişler kaydedildi.

AVRUPA VE ABD'DE REKOR ARTIŞLAR YAŞANDI

Birleşik Krallık'ta üretim Ocak 1998'den beri en yüksek oranda artış gösterdi, ABD'de büyüme ise bundan daha da hızlı gerçekleşirken, iki ekonomi birlikte, Türk imalat ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturdu.

Mayıs ayında Avro Bölgesinin talep görünümünde de iyileşme yaşandı.

PMI verilerinin mevcut olduğu 8 Avro Bölgesi ülkesinin tamamında ekonomik büyüme nisana göre ivme kazandı. İrlanda, Hollanda ve Avusturya'da rekor artışlar kaydedildi. İkinci çeyreğin ortasına gelindiğinde Rusya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti de talep koşullarının çok daha güçlendiği yönünde sinyaller verdi.

Mayısta Orta Doğu'ya bakıldığında, Suudi Arabistan'da ekonomik aktivite önceki aya göre ivme kazanarak yaklaşık 3,5 yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Diğer yandan, büyüme BAE'de son 3 ayın, Katar'da ise son 11 ayın en düşük düzeylerine gerilerken, Mısır ve Lübnan'ın üretiminde ise düşüş gözlemlendi.

PANDEMİNİN ARTMASINDAN OLUMSUZ ETKİLENDİ

Latin Amerika'nın bazı bölgeleri pandeminin etkilerine bağlı olarak zorlanmaya devam ederken, Kolombiya'nın üretiminde sert düşüş görüldü, Meksika ise belirgin bir şekilde daralma bölgesinde kaldı.

Brezilya'nın istikrar yakaladığına yönelik bazı işaretler gözlendi, ancak ülkede de talep koşulları hafif ölçüde bozulmayı sürdürdü.

Hindistan'da son dönemde etkisini artıran Covid-19, ekonomik aktivitenin daralmasına yol açtı ve bu gelişme sekiz aylık büyüme dönemine son verdi. Diğer Asya ekonomileri de Covid-19 pandemisinin şiddetlenmesinden olumsuz etkilendi.

Zira söz konusu durum, çoğu ekonomide büyüme hızının yavaşlamasına ya da üretimin daralmasına sebebiyet verdi.

"İHRAÇ ÜRÜNLERİNE YÖNELİK TALEPTE DEĞİŞKENLİK VAR"

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalat sektörünün ihraç ürünlerine yönelik talep açısından kıtadan kıtaya değişkenlik gösteren bir tablonun olduğunu söyledi.

Avrupa ve Kuzey Amerika'da aktivitenin güçlü şekilde arttığını ifade eden Harker, artışın kısıtlamaların gevşetilmesine ve başarılı aşı çalışmaları dolayısıyla birçok ülkede daha önce olmamış bir biçimde gerçekleşiyor.

Yaşanan gelişmelerin, mayıs ayında ihracat ikliminin rekor seviyelere yaklaşan bir iyileşme göstermesinde belirleyici bir rol oynadığını kaydeden Harker, "Salgının şiddetlendiği G. Amerika ve Asya'nın zorlanmaya devam etmesi, en azından yakın dönem için bu bölgelerdeki talebin baskı altında kalabileceğine işaret ediyor." diyerek sözlerini tamamladı. (AA)