TAI Genel Müdürü Temel Kotil, yapılan anlaşmayla ilgili olarak şunları söylesi: “Uluslararası havacılık projelerinde küresel olarak rekabetçi ve önemli bir ortağız. Bu anlaşmayla Boeing ile olan yakın iş birliğimizin yeni bir ivme kazanacağını ve daha da güçleneceğini ümit ediyorum. Havacılık alanında, dünyanın önde gelen uçak üreticileri için kritik sorumlulukları üstlenerek, ülke ekonomisine katkılarını devam ettiren TAI, son anlaşmayla birlikte başarılarına bir yenisini daha eklemiştir. Son 20 yıl içerisinde BOEING platformlarına yüzbinlerce parça ve komponent sağlayan şirketimizin devam ettiği projeler arasında “Boeing 787 Elevator”, “Boeing 787 Cargo Barrier” ve “Boeing 787 Horizontal Leading Edge” üretimi yer almaktadır.

ORTAKLIK HER 2 TARAFI DA GÜÇLÜ KILACAK

Uçağın yatay stabilizatörü üzerinde yer aaln irtifa dümeni, uçağın alçalış ve yükselişini kontrol etmektedir. TAI, bunun dışında 787 programı için de programınbaşından itibaren irtifa dümeni üretimini gerçekleştirmekte olup, 2013 yılında bu komponentin üretiminde Boeing’in doğrudan tedarikçisi durumundadır. Boeing ve TAI ayrıca, çok kısa bir süre önce TAI’nin 787 için geliştirdiği ilk yatay hücum kenarı teslimatını da kutlayarak önemli bir kilometre taşına imza attı. Boeing International Başkanı Marc Allen, yapılan anlaşmaya ilgili olarak “Boeing olarak TAI ile olan sanayi ortaklığımızı hem müşterilerimizi destekleyecek hem de Türkiye’deki havacılık sanayinin kapasitesini ve kalitesini artıracak şekilde güçlendirmekten gurur duyuyoruz. Kaliteli ve zamanında teslimat ile maliyet rekabetçiliği hedeflerini karşılayan TAI, Boeing ile birlikte çalışan yüksek performanslı bir 787 tedarikçisi konumundadır. TAI’nin dünyanın en yenilikçi uçağını üretmek üzere Boeing’e verdiği desteğe müteşekkiriz.” dedi.

Her iki şirketin temsilcileri geçtiğimiz günlerde ABD’nin Portland şehrinde gereçkleştirilen Global Tedarikçi Konferansı esnasında yeni 737 için anlaşma imzaladılar. Konferans esnasında TAI, Boeing'in stratejik hedeflerini destekleyen ve başarısında riskleri paylaşarak katkıda bulunan tedarikçilerine verilen “İttifak” kategorisinde Yılın Tedarikçisi Ödülü’nün de sahibi oldu.