Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Tayfun Küçükoğlu, 2020 yılında bilişim sektörü dışında yüzde 9,1'lik artışla en yüksek büyümeyi inşaat malzemeleri sanayisinin gösterdiğini belirtti.

Küçüoğlu, “Bu büyümeden aldığımız güçle, ülkemiz ekonomisine katkımızın giderek daha fazla artacağına inanıyoruz." dedi.

Türkiye İMSAD tarafından yapılan açıklamaya göre, derneğin geleneksel hale gelen Gündem Buluşmaları'nın 41'incisi, "2020'de Ne Oldu? 2021'de Sektörü Neler Bekliyor?" başlığıyla çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

BİLİŞİMDEN SONRA EN YÜKSEK BÜYÜME İNŞAAT MALZEMELERİNDE 

Küresel salgından çıkışın (pandexit) ele alındığı etkinlikte konuşan Küçükoğlu, inşaat malzemeleri sanayisinin hızla değişen yurt içi ve yurt dışı talebi karşılamada yüksek başarı gösterdiğini kaydederek, ülke ekonomisinin geçen yıl yüzde 1,8 büyüdüğünü anımsattı.

Küçükoğlu, bilişim sektörü dışında yüzde 9,1'lük artışla en yüksek büyümeyi inşaat malzemeleri sanayisinin gösterdiğini vurguladı.

Küçükoğlu, “Bu dönemde inşaat sektörünün yüzde 3,5 küçüldüğünü, sanayinin yüzde 2 büyüdüğünü düşünürsek ülkemizin inşaat malzemeleri sanayisinin üretimde gösterdiği yüzde 9,1 büyümenin ne kadar anlamlı olduğu görülüyor. Bu büyümeden aldığımız güçle, ülkemiz ekonomisine katkımızın giderek daha fazla artacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Küçükoğlu, inşaat malzemeleri sektörünün salgın kaosunda çok zorlu bir testten büyük bir başarıyla geçtiğini kaydederek, salgının başından itibaren çok yüksek bir bilinçle mücadele ettiklerini belirtti.
Küçükoğlu, geçen yıl son 30 yıllık istatistikleri altüst eden bir arz-talep sistemi yaşadıklarını belirterek, yenileme faaliyetlerinin salgının etkisiyle çok daha fazla ön plana çıktığını aktardı.

BU YIL İHRACATTA ÖNEMLİ BİR ARTIŞ YAKALANABİLİR

Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede ise, dernek olarak salgından çıkış sürecini Brexit'e benzeterek "pandexit" diye adlandırdıklarını belirtti.

Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Can Fuat Gürlesel ise ekonomik beklentiler açısından 2021'i aşılamanın şekillendireceğini belirterek, “İyimserlikle başladığımız 2021'in başında en kritik alanlardan biri, kabul gören ve uygulanacak aşıların üretim kapasitesi idi. Yaklaşık 3,5 milyar adetlik bir üretim kapasitesi vardı ve bunun dünya için hiç de yeterli olmayacağı değerlendirilirken, bugün geldiğimiz noktada bu yıl içinde 14 milyar adetlik üretim kapasitesine ulaşıldı.” dedi.

Gürlesel, yılın başında aşılamanın ekonomiye etkileri açısından gri alandaydık diyerek şu anda ekonomik açıdan bizi giderek iyimser senaryoya yaklaştıran gelişmeler olduğunu gördüklerini aktardı.

Gürlesel, her şeyin iyi gitmesi halinde küresel ticaret ve ekonomide en iyi performansın son çeyrekte yakalanacağını bildirerek, küresel anlamda inşaat sektörünün yüzde 4,1 büyümesinin beklendiğini kaydedip bu yıl ihracatta önemli bir artış yakalanabileceğini vurguladı.(AA)