İnoksan’ın Ar-Ge’ye 1980 yılında iki kişiyle başladığının altını çizen Okyay Dede, bugün 33 kişilik bir Ar-Ge ekibine sahip olduklarını ve 2017 yılının Mayıs ayından beri Ar-Ge merkezi olduklarını hatırlattı. 

“ÜRÜNLERİMİZİN %50’SİNİ İHRAÇ EDİYORUZ” 

Firmalarda Ar-Ge kültürü oluşmaya başladığı zaman her şeyin mümkün olabildiğini kaydeden Dede, şöyle konuştu: “Ar-Ge her firmanın geleceğidir. Firmalar yaptıkları Ar-Ge ile aslında geleceklerine yatırım yapıyor. Firma olarak yeni pazarlara giriyoruz. Girdiğimiz pazarlarda rekabet edebilmemiz için Ar-Ge yapmalıyız; nitelikli ve yüksek teknolojili ürünler üretmeliyiz. Bu nedenle Ar-Ge işin temeli, firmaya yön veren bir direksiyon gibidir.” 

İnoksan Ar-Ge Merkezi olarak yıllık bazda projeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Dede, sürdürülebilir ve uzun vadeli çözümler ürettiklerini belirtti. Ar-Ge merkezinin çıktıları ile ilgili konuşan Dede, “Firmamız ürettiği ürünlerin yüzde 30’unu ihraç ederken, bugün yüzde 40-50’lere yakınını ihraç ediyor. Yeni pazarlar ve yeni ürünler bulma gibi avantajlar sağladı.”   

“AR-GE’YE YAPTIĞIMIZ YATIRIMLAR İLE İNOKSAN OLDUK”

KOBİ’lere firmalarında Ar-Ge kültürünü yerleştirmelerini, Ar-Ge’ye kaynak ve zaman ayırmalarını bunun geri dönüşlerinin misliyle olacağını düşünmeleri gerekiyor diyen Dede, “Çünkü İnoksan, böyle İnoksan oldu. Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlar ile, Ar-Ge’siyle İnoksan haline geldi.” dedi.

ABD’den Çin’e kadar ihracat yaptıklarını hatırlatan Dede, yabancı firmaların Türkiye’yi pazar olarak gördüklerini ve bu pazarda iş yaptıklarını, “Biz gücümüzü Ar-Ge yaptığımız için kazandık. Dolayısıyla biz de onların pazarında var olmaya, marka olmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.  

 “ÇALIŞMALARIMIZIN NİTELİĞİ DEĞİŞTİ”

“İnoksan Ar-Ge Merkezi’nde, minimum emisyon değerlerinde fakat maksimum performansta çalışan cihazların tasarımını yapıyoruz. Elektrik enerjisi ile çalışan makina ve cihazlarda yine izolasyon, hassas enerji ölçümü ve kontrolü, farklı sektörlerde kullanılan yenilikçi malzemeler ve komponentler üzerinde geliştirmeler yaparak, enerji tasarruflu profesyonel mutfak cihazları üretmeyi de hedefliyoruz. Bu yıl yaptığımız çalışmalarda; bulaşık yıkama makinalarında su tüketimini piyasadaki emsal ürünlere göre; 0,5 -1,5 litre/basket arasında daha az su tüketen fıskiye ve nozul sitemi tasarladık.” diyen Dede sözlerini şöyle sürdürdü: “Elektrikli fırınlarımızda enerji tüketimini azaltan çalışmalarımız var. Kombi fırınların buhar jeneratörlerinde kireçlenmeyi önleyen sistem üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Halihazırda bir adet omaylanmış TEYDEB projemiz bulunmaktadır. Üniversite iş birliği kapsamında lisans öğrencilerine bitirme projeleri yapmaları konusunda destek veriyoruz. Ar-Ge merkezinin en önemli katkılarından biri ‘Nitelikli Personel İstihdamıdır.’ Bunun dışında sayabileceğim diğer faydalar sağlanan teşvik ve istisnalar ile Ar-Ge’ye ayrılan bütçelerin artması, analitik ve sistematik iş yapma becerisinin kazanılması, bakanlık tarafından onaylanan projeler ve Ar-Ge faaliyetleri sonucu ortaya çıkan yenilikçi ürünler ile ülkemizin ihracat payının yükseltilmesidir. İnoksan’da Ar-Ge çalışmaları ilk kurulduğu günden beri yapılmaktadır. Ar-Ge merkezi olduktan sonra çalışmalarımızın niteliği de değişti. Birbirine benzeyen yeni ürünler tasarlamak yerine; daha çevreci, yüksek teknoloji içeren ve enerji tasarrufu sağlayan, kullanım kolaylığı olan, estetik ve ergonomik ürünler tasarlamak ve üretmek için odaklandık.”